Inzerce (Inzerce)
Energie  |  21.12.2020 15:33:06REKLAMA

Vysoké zálohy na elektřinu? Snižte je

Zálohové platby za energie jsou osvědčeným způsobem, kterým hradíme elektřinu takřka všichni. Stručně řečeno: každý měsíc zaplatíme určenou poměrnou splátku a na konci roku se vše porovná se skutečnou spotřebou podle odečtu elektroměru. V lepším případě nás potěší vrácený přeplatek, v tom trochu horším něco doplatíte.

Záloha, nezáloha – platí se spotřeba

Výše nastavených záloh se tak někomu nemusí zdát jako důležitá a nechce se tímto problémem ani zabývat. Nakonec stejně z účtu pošlete částku jen za to, co jste opravdu spotřebovali. Je ale dobré vědět, že výše záloh, kterou vám dodavatel energií nastavil, si můžete klidně změnit a uzpůsobit tak, aby vám vyhovovala a odrážela realitu. Pokud víte dopředu, že vaše spotřeba energií bude dlouhodobě nižší, nebo se vám naopak podle dosavadních zkušeností zdá, že nový výměr, který jste dostali, je přehnaně vysoký, lze požádat o adekvátní přenastavení záloh.

Dejte si ale velký pozor, ať se nepřepočítáte. Snížením záloh pod úroveň kombinace vaší spotřeby a ceny, kterou platíte, se vystavujete hrozbě velkého nedoplatku. A splatit i třeba několik desítek tisíc najednou není příjemné nikomu. Některé může takový nedoplatek snadno dohnat až do existenčních problémů.

Vysoká záloha nemusí znamenat vysoký přeplatek

Najdou se i tací, co vysoké zálohy berou spíš jako příspěvek do prasátka. A už dopředu se radují, co si za přeplatek koupí. Na druhou stranu, někomu mohou enormní pravidelné poplatky komplikovat měsíční rozpočet na domácnost.

Především byste se měli zamyslet nad dvěma ohledy:

  • zda vysoká záloha není „varováním“ vysoké spotřeby
  • zda máte správně nastavenou cenu za elektřinu u svého dodavatele, resp. zda dodavatel nezdražil své sazby

„Zpravidla totiž platí, že pokud jste se nikdy moc o svoji smlouvu, kterou jste uzavírali už někdy dávno, nezajímali, tak vám váš dodavatel účtuje vyšší částku, než kterou byste mohli na trhu získat,“ vysvětluje Juran Ondris z SPP, která dodává plyn a elektřinu v České republice i na Slovensku.

Energetický regulační úřad dokonce v minulosti prověřoval případy, kdy si zákazníci stěžovali na účelové navýšení záloh. Byli přesvědčeni, že jejich dodavatel se dostal do finančních potíží, které se tímto způsobem hodlá řešit na jejich úkor.

Řešením může být změna dodavatele

Jak se tedy bránit? A jak si ověřit, že u jiného dodavatele získáte nižší cenu za energie a tudíž i nižší zálohy bez hrozby nedoplatku? Není nic snadnějšího.

Zkuste si vložit svoji aktuálně měsíčně placenou částku do kalkulačky cen energií, třeba od SPP a uvidíte, zda neplatíte zbytečně moc.

  • Kontrola vyúčtování za energie od SPP
  • Kalkulačka cen elektřiny a plynu

Potvrdíte-li si své podezření, neváhejte. Je to ideální chvíle, kdy změnit dodavatele elektřiny nebo plynu. Nejenže se k tomuto kroku můžete odhodlat kdykoliv, ale není to nic složitého. Změna vás bude stát jen dva podpisy a ušetřit můžete tisíce korun ročně.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688