mzv.cz (MZv ČR)
Státní rozpočet  |  16.12.2020 14:21:49

Slovensko schválilo státní rozpočet na rok 2021


Poslanci NR SR schválili státní rozpočet SR na rok 2021. Zároveň vzali na vědomí rozpočet veřejné správy na následující 3 roky. Slovensko má v roce 2021 hospodařit s deficitem veřejných financí ve výši 7,41 % HDP, což je více než 7 mld. EUR.

Ministr financí Eduard Heger

Ministr financí Eduard Heger

S vyrovnaným rozpočtem v nejbližších letech současná vláda zatím nepočítá. Cílem je do roku 2024 směřovat k dosažení strukturálně vyrovnaného hospodaření. Pro rozpočet hlasovalo 91 poslanců, jeden poslanec se zdržel, proti bylo 49 poslanců ze 141 přítomných zákonodárců.

Celkové příjmy rozpočtu veřejné správy by v roce 2021 měly dosáhnout 39,6 mld. EUR a výdaje 46,78 mld. EUR.

Hrubý veřejný dluh by v roce 2021 měl dosáhnout až 65 % HDP. Podle předloženého plánu na roky 2022 a 2023 by v roce 2023 měl dluh skončit na úrovni téměř 70 % HDP. V roce 2019 dluh představoval 48,5 % HDP.

Aktuální odhad deficitu pro letošní rok předpokládá schodek ve výši 9,68 % HDP, což představuje 8,67 mld. EUR.

Zatímco premiér I. Matovič rozpočet na rok 2021 označil za kompromisní, ministr financí E. Heger představil rozpočet jako rozpočet pravdy, záchrany a odpovědnosti. I přesto, že Slovensko čeká podle ministra propad příjmů řádově o 2,2 mld. EUR, stát některým resortům přidává. Resort zdravotnictví získá o 350 mil. EUR více než v letošním roce. Vyšší rozpočet bude mít dále resort školství a resort sociálních věcí a rodiny.

Slovensko podle ministra financí plánuje využít výjimku z Bruselu, která uvolňuje pravidla pro konsolidaci veřejných financí. Cílem výjimky je neohrozit oživení ekonomiky. I to je dle ministra financí důvodem, proč je deficit na rok 2021 vyšší než byl původní plán. V návrhu rozpočtu je zapracována rezerva přes 1 mld. EUR, která by měla být použita na rizikové následky pandemie v roce 2021. Ministr zároveň připouští, že dluh je vysoký a konsolidace bude potřebná, ale aktuálně není podle něj důležité o konsolidaci mluvit. Zároveň však uvedl, že zatímco předcházející vlády R. Fica své rozpočty přikrášlovaly, tento je pravdivý a vytváří prostor na to, že reálné čísla budou ještě lepší. Dluh ani deficit nemusí být takový, jaký je nyní uveden v rozpočtu.

Předseda největší opoziční strany Smer-SD R. Fico označil schválený rozpočet na rok 2021cestou do pekla“. R. Fico poukázal především na nárůst zadluženosti, na vysoký schodek veřejných financí. Nesouhlasí ani s názorem ministra na neaktuálnost otázky konsolidace, protože právě absence konsolidace je důvodem, proč ratingové agentury podruhé snížily rating Slovenska. V červenci letošního roku na A+ negativní výhled a v listopadu na A negativní výhled. R. Fico zároveň uvedl, že i rozpočet a zadlužování jsou důvodem, pro který jde strana Smer-SD do referenda za předčasné volby.

Na nulovou konsolidaci rozpočtu upozornila i Rada pro rozpočtovou odpovědnost (RRZ) a ve svém stanovisku uvedla, že absence konsolidace je nejslabším místem rozpočtu. Bez přijetí výraznějších opatření, a tedy konsolidace veřejných financí a změn v penzijním systému, zůstane dlouhodobá udržitelnost veřejných financí v pásmu vysokého rizika.


Autor: Hildegarda Horská - ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Bratislavě

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688