Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2020 09:55:37

Evropští vládní představitelé podpořili tvrdší emisní cíl

Vedoucí představitelé Evropské unie souhlasili v rámci své snahy o udržitelnější ekonomiku s ambicióznějším snížením emisí skleníkových plynů v příštích deseti letech. K rozhodnutí dospěli na summitu v Bruselu, který začal ve čtvrtek a probíhal téměř celou noc. Chudší národy ve východní Evropě závislé na uhlí prosazovaly při čištění svých ekonomik další pomoc.

Nový cíl EU snížit do roku 2030 znečištění nejméně o 55 % oproti úrovním roku 1990 (původně jen 40 %) je součástí Zelené dohody. Bude to tedy rozsáhlé očištění, které se stane klíčovým pilířem obnovy po recesi vyvolané pandemié. Do roku 2050 chce být Evropa prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě.

Cílem přísnějšího snížení emisí je pomoci upevnit Evropu v čele globálního boje proti změně klimatu. Snaha omezit nárůstu teploty nabrala v posledních měsících na obrátkách. Země od Číny přes Japonsko až po Koreu vydaly odvážná klimatická oznámení a nově zvolený prezident Joe Biden se zavázal vrátit USA zpět k Pařížské dohodě.

Evropským vládním představitelům se podařilo překonat rozdíl mezi východními a západními členskými státy ohledně nákladů na zelený přechod. Ambiciózní západní ekonomiky v oblasti klimatu, včetně Francie, Švédska a Nizozemska, prosazovaly rychlou dohodu o přísnějším cíli snížení emisí už před mezinárodním summitem 12. prosince.

Když několik východoevropských zemí vedených Polskem na začátku debaty odmítlo původní návrh, německá kancléřka Angela Merkelová podle dvou úředníků řekla, že oněměla. Opozice ale dostala záruku, že finanční zátěž nespadne neúměrně na jejich bedra. Navýšení cíle bude vyžadovat dalších 350 miliard eur ročně na investice do výroby energie a do infrastruktury.

EU bude nyní schopna podporovat svůj průlom na sobotním setkání pořádaném Velkou Británii, Francií a OSN u příležitosti pátého výročí Pařížské dohody. EU zformalizuje svůj navýšený příslib v rámci globální dohody o klimatu na zasedání ministrů životního prostředí 17. prosince.

Cíl do roku 2030 je klíčem k dokončení evropského zákona o klimatu, díky kterému bude možné do poloviny století eliminovat skleníkové plyny. Národní vlády a Evropský parlament nyní mohou pokračovat v jednáních a začátkem příštího roku připravit návrh zákona.

Jakmile bude zákon o klimatu přijat, připraví tak půdu pro řadu předpisů k provedení zelené transformace. V příštím roce plánuje Evropská komise navrhnout opatření, která posílí uhlíkový trh, posílí pravidla pro posílení obnovitelné energie, zpřísní emisní normy pro automobily a stanoví limity znečištění v námořní dopravě.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688