Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.12.2020 06:12:01

Rekord na pražské burze – nejlepší listopad od roku 1993. Kdo přispěl nejvíce?

  • spuštění obchodování za závěrečnou cenu napomohlo ke zvýšení likvidity – v pondělí objemy obchodů povyskočily nad 1,2 mld.
  • v listopadu akciové objemy dosáhly letos nadprůměrných téměř 11,5 mld. , se 3 mld. lídrem ERSTE
  • k listopadovému růstu titulů přispěla, vzhledem k situaci, vlastně pozitivní výsledková sezóna
  • v prosinci dojde k pravidelné čtvrtletní aktualizaci indexů, například současná téměř 23 % nadlimitní váha akcií ERSTE dozná redukce

Prakticky na celém světě akciové trhy v listopadu zažily roky nevídanou optimistickou vlnu. Například prestižní americký index DJIA si polepšil o téměř 12 %, což pro něj znamenalo vůbec nejlepší měsíc od ledna 1987. V Praze index PX přidal nakonec 14,65 %. Lepší měsíc pražská burza zažila naposledy v červenci 2009, kdy poskočila dokonce o více než 18 %. V samotném listopadu se pražské burze dařilo lépe jen v době jejího novodobého otevření po kupónové privatizaci v roce 1993, resp. tedy v dobách tehdy platného širšího indexu PX 50.

Jednoznačným tahounem byly v listopadu zejména finanční tituly v čele s famózním téměř 35 % posunem akcií ERSTE. Oproti stavu z konce října již nejsou na pražské burze letos nejztrátovější emisí. V tomto ohledu nelichotivé prvenství převzaly akcie KB, přestože byly v listopadu nakonec hned druhé nejrůstovější. Až v poslední listopadový den dokázaly předhonit akcie MONETA, které totiž poměrně výrazně oslabily. Novinkou je, že ČNB této čtvrté největší domácí bance stanovila pro příští rok stejný celkový kapitálový požadavek jako letos (SREP 10,4 %). Dále se tak vlastně otevírá prostor pro možnou dividendu.

 

Dvouciferně si dokázaly polepšit v listopadu již jen akcie VIG, čemuž napomohla v závěru měsíce oznámená výrazná firemní akvizice v několika zemích za 830 mil. EUR, která o 4,5 mil. osob posílí klientskou základnu pojišťovny.

Vlastně nejdále se však ocitly akcie O2, jelikož se v listopadu posunuly již na nejvyšší úrovně od konce května 2019. Hospodářské výsledky, rozhřešení ohledně „nepříchodu“ čtvrtého operátora a také snížení základního jmění byly podporovateli titulu. V prosinci se bude čekat, zda i sama společnost se znovu pustí do dalších nákupů vlastních akcií.

Jen nevýrazně menší kurzové zisky si v listopadu připsaly akcie STOCK a KOFOLA. Domácí nápojový „gigant“ pozitivně překvapil zveřejněným solidním dosavadním letošním hospodařením, od likérky se investoři teprve čísla dozvědí ve středu.

Nejvýše od květnové dividendy se obchodovaly akcie PHILIP MORRIS, nicméně včerejší závěrečná aukce přinesla na titulu dlouho nevídaný prodejní přetlak. Znamenal rázem pokles o téměř 600 a majitele během pár minut vyměnily akcie za skoro 54 mil. .

O část listopadových zisků v závěru měsíce začal přicházet i hlavní titul domácího trhu ČEZ. A to navzdory pokračujícímu růstu cen elektřiny, kterým se v listopadu v porovnání dařilo právě výrazněji lépe.

Vlastně o měsíc se odkládá očekávaný odchod akcií PFNONWOVENS pražské burzy, jelikož představenstvo firmy díky covidu o měsíc odsunulo „rozhodující“ valnou hromadu (na 8.1.2021). I tak lze predikovat realizaci vytěsnění minoritních akcionářů ještě v zimě. Titul se každopádně postupně dále vzdaluje oznámené ceně vytěsnění (719,50 ).

V závěru měsíce se začalo dařit akciím nováčka CZG. Dostaly se vlastně vůbec poprvé nad cenu z IPO, když investoři přeci jen začali pozitivně reagovat na zveřejněné výrazně růstového hospodářské výsledky či také na potencionální akvizici v USA.

Jediným titulem z indexu PX, který v listopadu zaznamenal ztráty, se stal Avast. Nakonec ale zanedbatelné, když v průběhu měsíce odepisoval i přes 11 %. Dále tak mezi emisemi potvrdil svou nadvládu z hlediska volatility, čímž díky své váze i nadále míchá s indexem PX.  

 

Závěrem možno dodat, že při pohledu do statistik si v minulosti pražská burza po dvouciferném růstu dokázala v následujícím měsíci dále polepšit. Naposledy to potvrdila letos na jaře. Po dubnovém 10,5 % skoku, v květnu přidala přes 2,5 %. Doufat tak můžeme, že v prosinci ještě dojde k další alespoň částečné redukci letošních ztrát. Ty nyní překračují 13 %, resp. po započítání vyplacených dividend necelých10,6 % (dle PX-TR).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688