Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  26.11.2002 14:57:33

US ekonomika ve třetím čtvrtletí expandovala o 4%

Tempo růstu tak bylo větší, než ještě před měsícem předpovídala vláda (3,1%), a trojnásobné vzhledem k růstu v druhém čtvrtletí (1,3%). Analytici odhadovali růst o 3,8%.

Americkou ekonomiku udržují v růstu zejména spotřebitelé. Jejich výdaje vzrostly o 4,1% především díky nákupům zboží dlouhodobé spotřeby. V druhém kvartále byly vyšší o 1,8%. Nicméně tentokrát přispěly výrazně i podniky, které navýšily své zásoby celkem o 15,5 miliard dolarů (v druhém čtvrtletí to bylo o 4,9 miliard dolarů). Díky jejich poklesu se budou společnosti dále snažit je doplňovat a tím napomohou pravděpodobně růstu i v posledním kvartále tohoto roku.

Podle průzkumu Blue Chip Economic Indicators růst zpomalí ve čtvrtém čtvrtletí na 1,6% tempo. Výdaje spotřebitelů vzrostou o 1,1%, což je nejméně za více než devět let. Snížení těchto výdajů však nebude podle analytiků tak dramatické, aby vrhly ekonomiku zpět do recese.

Reálné tržby z prodeje, které nezahrnují zásoby, vzrostly o 3,5% v porovnání s poklesem ve Q2 o 0,1%. Vládní výdaje vzrostly o 3,1% a následovaly tak růst o 1,4% v předchozím období. Ty mohou růst i nadále v souvislosti s bojem proti terorismu. Investice podniků však neočekávaně poklesly o 0,7%, zatímco předpoklad byl růst o 0,6%. Ekonomickému růstu také napomohl nižší než očekávaný deficit zahraničního obchodu.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Ne   9:02  Řetězce testují, co zákazník snese. Proto ta oživlá inflace Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
So 13:15  Zlato: rekordní závěrečná cena >$2410/oz Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste