Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.11.2020 07:06:39

Akciová euforie a komu v ní (ne)naslouchat

Americké akciové indexy v listopadu opět posunuly svá historická maxima a nálada na trhu dosáhla až euforické úrovně. Vzhledem k situaci v ekonomice je to pro leckoho jen těžko pochopitelné, jakkoli se ví, že investoři do cen zpravidla promítají svá očekávání, nikoli dojmy z (letos převážně trpké) současnosti.

Optimistickou náladou na trhu není vlastně míněno samotné překonávání rekordů cen akcií, to je totiž důsledkem euforie investorů. Blíží se vakcína na covid-19, Joe Biden jako prezident bude fajn pro světové ekonomické i politické vztahy a dá se s ním sázet na ekologičtější Ameriku, ve výsledku proto zisky firem strmě porostou, a tak je v pořádku, že se současné ocenění akcií vymyká historicky snesitelné úrovni, již by bylo možné označit za "férovou". Vždyť přece sazby jsou minimální a výnosy dluhopisů tak nízké, že to s dobou internetové bubliny na přelomu tisíciletí ani nelze srovnávat.

Ono to všechno víceméně platí, nebo alespoň může platit, a hlavně to tak reálně funguje. Pravdu má přece trh a rozhodující je cena. A ceny akcií rostou, tak by byla hloupost je nedržet. Analytická oddělení investičních bank navíc s davem celkem drží basu.

Hedgeový manažer a blogger Jesse Felder patří k těm, kteří dlouhodobě upozorňují na všemožná rizika a na "neoprávněnost" růstu cen akcií v době, kdy jsou tyto hrozby doslova na spadnutí. Letos dokonce ani ne na spadnutí, v roce 2020 jsme zažili opravdu strhující medvědí trend. Strhující svou rychlostí, ale také svým jepičím životem.

Aktuálně Felder upozorňuje, a je potřeba říci, že správně, na obrovskou vlnu příklonu k americkým akciím v době po prezidentských volbách. Srovnává index S&P 500 s indikátorem objemu aktiv ve fondech sázejících na pokles a ve fondech peněžního trhu v poměru k aktivům pod správou fondů sázejících na růst a v sektorových fondech. Akciový index S&P 500 je de facto na rekordu a sázky investorů jsou extrémně býčí.



Obě linie v grafu se přitom dlouhodobě drží celkem spolehlivě pohromadě. Pokud tedy nežijeme v době, kdy neplatí nic z toho, co nabídla dosavadní tržní historie, lze s poměrně vysokou mírou pravděpodobnosti očekávat, že se oba indikátory vrátí ze současné extrémní úrovně níže (respektive výše v případě ukazatele objemu aktiv ve fondech, ten je totiž v grafu invertován).



Pokud máte dostatečně dlouhý investiční horizont a nakupujete akcie pravidelně, může vám to být vlastně tak trochu jedno. Když ceny klesnou, můžete zainvestovat za stejné peníze do více akcií, které když pak někdy v budoucnu posílí, dodají vašemu portfoliu celkově vyšší výnos. Kdy a co přesně se na trzích stane, ale samozřejmě vědět nemůžete, a tak mohou být příští tržní propady, nastanou-li, pro vaši psychiku stejně náročné jako ty zkraje letošního roku.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/akciova-euforie-a-komu-v-ni-nenaslouchat/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.04.2021Investorský magazín: S kým a proč (ne)investovat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
30.09.2020O trvale(ji) vysoké volatilitě akcií a jak s ní (ne)pracovat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688