Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.11.2020 15:12:00

Smith: Spojené státy se musí poučit z úspěchů Číny. Ale udělat si to po svém

Když zhruba před dvaceti lety nastoupilo období rychlého růstu čínské ekonomiky, začaly se objevovat úvahy o tom, zda její „autoritářský státní kapitalismus“ není efektivnější než liberální americký model. Na stránkách Bloombergu na to poukazuje ekonom Noah Smith s tím, že až donedávna bylo možné nad podobnými názory mávat rukou. Ovšem „čínské úspěchy se množí dál, stejně jako přibývá amerických problémů“.

Rychlý čínský růst není podle ekonoma sám o sobě argumentem pro nadřazenost čínského systému, protože takového růstu je relativně jednoduché dosáhnout u chudé země. Stačí správně nastavit politiku a využívat technologie, které vznikly ve vyspělých zemích. A k tomu investovat. Přes vysoký růst je navíc Čína stále mnohem chudší než Spojené státy. Na druhou stranu je ale nyní zřejmé, že Čína je schopná konkurovat vyspělým zemím na poli pokročilých technologií a to žádná jiná země s podobnou úrovní příjmů nedokáže.

Čína tedy nyní podle Smithe dokáže Spojeným státům konkurovat například v oblasti umělé inteligence, staví vysokorychlostní tratě a vlaky, pracuje na misi na Mars. K tomu se zdá, že zvládá krize, se kterými se Spojené státy potýkají opakovaně. Program stimulace Číně umožnil proplout krizí roku 2008 mnohem lépe, než to dokázala řada dalších zemí. Sice to přineslo vysoké dluhy, podle ekonoma ale nyní Čína pracuje na jejich snížení. V současné době se navíc této zemi povedlo rychle dostat pod kontrolu pandemii a dosáhnout ekonomického oživení.

The Economist, který je podle Smithe tradiční baštou myšlenek spojených se svobodnými trhy, nedávno psal o tom, zda Čína náhodou nenašla „formu státního kapitalismu, která skutečně funguje“. Co by měly Spojené státy v takové situaci dělat? Podle Smithe to, co dělaly vždy. Tedy eliminovat své slabosti tím, že se poučí od rivalů. Ekonom v této souvislosti poukazuje například na mohutné investice do infrastruktury včetně dálničního systému, ke kterým v USA došlo poté, co takové investice začaly probíhat v Sovětském svazu.

Tento příklad nemá podle Smithe implikovat, že by se Spojené státy nyní měly snažit kopírovat Čínu v jejích mohutných investicích, které někdy jdou za hranice plýtvání. Přesto ale podle ekonoma existuje prostor v opravě silnic, přístavů, modernizaci přenosových soustav, ve stavbě domů pro dostupné bydlení a podobně. Jde o programy náročné na vládní financování, ale vládní programy jsou nyní kvůli pandemii stejně tím, co americká ekonomika podle ekonoma potřebuje.

Spojené státy musí kopírovat Čínu v její ochotě bojovat s recesí vším, čím může. I když konkrétní metody budou nutně ve Spojených státech jiné. Čínský model není nadřazený, ale USA by se měly poučit z jejích úspěchů, míní Smith.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688