Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  30.10.2020 10:39:27

Gastropodniky nemají rezervy. Jsme vděční zákazníkům, že pomáhají

Nejprve jsme úplně nevěřili, že se to vůbec může stát. Pak nás ale mile překvapili sami zákazníci, kteří začali jezdit přímo k nám. Léto nám pomohlo březnové ztráty pokrýt, na druhou vlnu jsme se ale neměli šanci připravit. Takový je příběh Jarošovského a Znojemského minipivovaru, jak ho v rozhovoru pro Roklen24 popsal předseda správní rady obou pivovarů a zakladatel společnosti Gourmet Invest Martin Pacovský.

Vraťme se nejprve zpátky v čase, a to do března/dubna, kdy u nás probíhala první vlna koronavirové pandemie. Jaká byla vaše prvotní reakce? A jak zpětně hodnotíte její dopady?

Nejprve jsme úplně nevěřili, že se to vůbec může stát. Zároveň nám ale zlepšovalo náladu, když jsme brzy uviděli zákazníky, jak si pro pivo chodí přímo do pivovarů. Naštěstí postupné oteplování přálo konzumaci piva a vstupovali jsme do poptávkově nejsilnější části roku. Nastartovali jsme e-shop a naučili se přijímat objednávky elektronicky a pivo zavážet přímo zákazníkům. Ze zpětného pohledu nevidíme dopady jarní krize jako příliš tragické, v Jarošově jsme byli ke konci srpna dokonce stále v černých číslech. Celoroční výsledek je těžké odhadnout, nicméně kvůli zavřeným restauracím budou následky horší ve Znojmě. V Jarošově vlastní restauraci totiž nemáme.

Po první vlně uzavírek přišlo letní období relativního klidu. Minimálně z vlastního pozorování soudím, že lidé se poměrně rychle „otrkali“ a vzali restaurační zařízení útokem. Byla i ve vašem případě obnova poptávky tak dynamická? Měli jste tehdy nějaké předpoklady, jako například možný návrat do „normálu“, nebo jste se naopak chtěli připravit na možné opakování březnového scénáře?

Sezóna byla ve Znojmě velmi silná, zejména díky tomu, že lidé trávili dovolenou v ČR. Tím jsme většinu ztrát z jara pokryli. Neměli jsme ale šanci připravit se na druhou vlnu, natož vybudovat nějaké dodatečné rezervy.

Česká republika aktuálně čelí druhé koronavirové vlně. Jaká je vaše výchozí situace? Pomohly zkušenosti z první vlny? A jaký je váš další výhled?

Zkušenosti z první vlny nám pomohly zejména v práci s e-shopem a mohli jsme se díky nim daleko rychleji přizpůsobit situaci. Také systém podpory ze strany státu je pro nás již známý. Bohužel ale nemáme žádné nové finanční rezervy. Akcionáři tak budou muset poskytnout dodatečné krytí. Očekáváme, že do Vánoc se situace nezmění, ale předpokládáme, že sezóna v roce 2021 už bude zase normální. V každém případě se ale zvýší prodej v zákaznických obalech, tedy ve skle a v PETu. Proto jsme výrazně navýšili kapacity stáčení a nově jsme kromě Makra zalistováni i v Albertech na jižní Moravě.

Jak byste z pohledu vašeho specifického sektoru, který je spolu s bary a restauracemi citelně zasažený, vyhodnotili opatření vlády?

Zatím jediným vládním opatřením na podporu je Antivirus, kdy jsme schopni čerpat kompenzace na 100 % mzdy zaměstnanců. Toto opatření je ale opatřením pro zaměstnance, nikoliv pro provozovatele gastronomických podniků. Sleva 50 % z nájmu je jedinou podporou, která směřuje přímo k provozovatelům gastronomie, nejsem si ale jist, že pomůže. Jen v případě nájmu zde zbývá dalších 50 %, na které provozovatel není schopen vydělat. Osobně si myslím, že kvůli eliminaci rezerv gastropodnikatelů v jarní vlně bude podzimní omezení gastro trhu s daleko širšími dopady na uzavírání provozoven. Osobně doufám, že Ministerstvo zemědělství připraví program podpory pro pivovary vázaný k ztrátě tržeb atp. Myslím si, že toto je možná cesta pro záchranu mnoha malých řemeslných pivovarů. Gastronomie není jen business pro pivo a alkohol, ale také pro spoustu živnostníků, farmářů, kteří tak přišli letos již podruhé o své živobytí.

Existuje vůbec scénář, že by výpadek barů a restaurací nahradila spotřeba piva doma?

Poptávka po sudech je teď prakticky na nule. To domácí spotřeba samozřejmě nemůže úplně nahradit. Na jaře jsme se ale přesvědčili, že věrnost našich zákazníků může propad z podstatné části vykrýt. Tady těžíme z toho, že jsme lokálně zaměření a lidé u nás cítí sounáležitost s místem, kde žijí. Jsme jim moc vděční, že nám takto pomáhají.

Martin Pacovský: Sbíral zkušenosti na různých pozicích ve společnosti ČEZ, působil v různých státech Evropy. Na konci roku 2014 vstoupil jako předseda správní rady do společnosti Znojemský městský pivovar. Zároveň působí na stejné pozici také v Jarošovském pivovaru. V roce 2016 založil Gourmet Invest jako investiční subjekt zaměřený na segment potravinářských projektů nejrůznějších podob i rozsahů. Je přesvědčený, že i v tomto vysoce konkurenčním prostředí dříve nebo později vždy zvítězí kvalita, která je pro něj prvořadým cílem. Portfolio projektů je zaměřeno na investice do malých pivovarů a řemeslného piva a navazujících aktivit, jako například vybudování pivovarských restauračních provozů či rozšíření nabídky pivovarů do segmentu nealkoholických nápojů. Příležitost investovat do piva by rád nabídl i drobným investorům, milovníkům řemeslného piva a fanouškům minipivovarů.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 19:00  🎙️ Nové Povídání o trzích je tu X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:55  Co očekávat od RBA? X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:31  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 2. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688