justice.cz (Justice)
Ze světa  |  27.10.2020 11:44:26

Státy nemusejí povolit registraci komunistické strany, potvrdil štrasburský soud

Evropský soud pro lidská práva ve svém nedávném rozsudku schválil rozhodnutí rumunských orgánů nepovolit registraci politické strany, která se prohlašovala za pokračovatelku komunistické strany rozpuštěné v roce 1990. Hlavním důvodem pro odmítnutí registrace byla snaha zabránit opětovnému vytvoření politického uskupení, které v minulosti vážně zneužívalo své postavení nastolením totalitního režimu.

Možnost odmítnout registrovat politickou stranu, která se hlásí k bývalé vládnoucí komunistické straně, vyplývá z nedávného rozsudku štrasburského soudu Ignatencu a Komunistická strana Rumunska proti Rumunsku. Program i skutečné chování politických stran musí respektovat lidská práva chráněná vnitrostátními i mezinárodními předpisy a nesmí být v rozporu se základními principy demokracie. Státy, zejména s ohledem na svou historickou zkušenost s totalitou, touto cestou mohou legitimně chránit národní bezpečnost a práva a svobody občanů.

Evropský soud pro lidská práva v nedávné době řešil i další důležité případy. Například ve svém teprve druhém posudku vydaném na základě Protokolu č. 16 se zabýval žádostí arménského ústavního soudu k trestnímu řízení proti bývalému prezidentu republiky obžalovanému ze svržení ústavního pořádku. Velký senát soudu dále rozhodoval o vyšetřování nucené prostituce ve věci S. M. proti Chorvatsku a v případu M. N. a ostatní proti Belgii vyjasnil, zda lze z Evropské úmluvy o lidských právech dovodit právo na kladné vyřízení žádosti o vstupní vízum podané na konzulátu v cizině s cílem později na území dotčeného státu požádat o azyl.

Stručné shrnutí všech vybraných rozhodnutí si můžete přečíst v novém čísle lidskoprávního Zpravodaje, který čtvrtletně vydává Kancelář vládního zmocněnce Ministerstva spravedlnosti. V aktuálním čísle se mimo jiné dozvíte také více informací o mezistátní stížnosti, kterou vůči České republice nedávno podalo Lichtenštejnsko kvůli konfiskaci majetku knížecí rodiny po druhé světové válce.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688