Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.10.2020 09:16:08

Manažer fondu: Mladí a hloupí investoři udělali z ocenění amerických akcií noční můru

Investoři v současnosti platí za americké akcie (index S&P 500) 22násobek zisků očekávaných v příštích 12 měsících, tedy o polovinu více, než je průměr za uplynulou dekádu. Velkou část růstu z březnového minima na nové rekordy přitom táhly velké technologické tituly a také trh s opcemi. Ocenění akcií je proto z dlouhodobého hlediska noční můrou, za což jsou (spolu)zodpovědní mladí a hloupí investoři, říká Cole Smead, který spravuje portfolio fondu ve vlastní firmě Smead Capital Management.

Smead upozorňuje na to, že za velkou částí rally od března do přelomu srpna a září stojí výjimečná výkonnost akcií technologických gigantů a také býčí nálada na trhu s opcemi.

"Nákupy v průběhu srpna a září obstarávali z podstatné části mileniálové a obecně lidé, kteří nechtějí investovat do dluhopisů s minimálními výnosy. Raději vlastní nadhodnocené, byť kvalitní společnosti v USA," uvedl manažer ve vysílání CNBC. "Na vysokém ocenění akcií mají podstatný podíl mladí investoři, kteří se poprvé v životě pustili do spekulací na akciovém trhu."

"Tito lidé nakupují býčí call opce na čtrnáct dnů. Retailoví obchodníci dokázali za čtyři týdny nakoupit call opce v objemu 500 miliard USD," upozorňuje Smead. "V roce 1999 bylo maximem za měsíc 100 miliard USD, v roce 2007 stejně tak."

I vysoce kvalitní společnosti generující velké objemy hotovosti v důsledku nákupní horečky přestávají být dlouhodobě zajímavou investicí. Jejich ocenění pak ženou vzhůru naopak spíše zkušenější, starší investoři, kteří nepotřebují sázet na nejžhavější trendy. "Microsoft je úžasná firma, ale P/E 40 neslibuje investorům pro dalších 10 let žádné zázračné zbohatnutí," varuje portfoliomanažer.

Sečteno a podtrženo, na americkém akciovém trhu panuje podle Smeada nákupní horečka, jejíž vyvrcholení a nevyhnutelný obrat trendu nezvrátí ani záplava peněz na trhu. "Jakkoli podpůrná je měnová politika Fedu, trh na současných úrovních nemůže zachránit ani centrální banka," uzavírá Cole Smead.

Další články najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688