mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  06.10.2020 03:50:00

Firma Ferrit dodala ve vrcholící pandemii závěsnou lokomotivu pro mexický uhelný důl

Firma Ferrit dodala ve vrcholící pandemii závěsnou lokomotivu pro mexický uhelný důl

06.10.2020 / 03:31 | Aktualizováno: 06.10.2020 / 03:50

Česká firma Ferrit, s.r.o., lídr ve výrobě důlních strojů, přes vrcholící pandemii dokončila dodávku pro mexický uhelný důl Santa Barbara. Do dolu v severním státě Coahuila česká firma dodala závěsnou lokomotivu DLZ130F, která je určená k přepravě vlakové soupravy po jednokolejové závěsné dráze v dole. Za přítomnosti primátora města Progreso a místní vlády, kde se důl nachází, byla lokomotiva slavnostně pokřtěna jako Esperanza („Naděje“). S novou moderní technikou vzroste jak produktivita dolu, tak jeho bezpečnost.

Společnost Ferrit ze Starého města u Frýdku-Místku se zaměřuje na komplexní řešení dopravy v dolech, patří mezi světové výrobce systémů závěsné důlní dopravy, závěsných lokomotiv a dalších důlních strojů. Dodaná závěsná lokomotiva je první svého druhu v Mexiku a jejímu uvedení se dostalo v oboru značné pozornosti.

Firma Ferrit působí na trzích Latinské Ameriky dlouhodobě, do Mexika dodala první důlní techniku v roce 2009. Po této referenční zakázce, která firmě umožnila vybudovat servisní zázemí, se začala na mexickém trhu etablovat. Aktuální zakázka je výsledkem prezentací pro doly v oblasti známé jako Región Carbonifera (uhelný region), kam chce Ferrit rozšířit svou působnost. „Technická a obchodní jednání před podpisem smlouvy trvala dlouhé měsíce, navázané vztahy s mexickými partnery nám ale umožnily pokračovat v realizaci zakázky i během pandemie COVID-19“, říká Ing. Dalibor Čudek ze společnosti Ferrit. Nyní firmu čeká zajištění pravidelného provozu a servisu dodané lokomotivy. Uvedení v pravidelný provoz se má zúčastnit i český velvyslanec v Mexiku Zdeněk Kubánek. Ten i ostatním českým firmám radí, aby se nezalekly prvotních úskalí: „České výrobky a řešení mají na trzích Latinské Ameriky velmi dobré renomé a velmi mě těší, že i v době pandemie slaví úspěchy. Mexiko je perspektivní trh a se vzrůstající poptávkou po kvalitních produktech s přidanou hodnotou nabízí zajímavé příležitosti pro české firmy.“

Mexiko se svou dlouhou tradicí těžby nerostných surovin je předním světovým producentem stříbra a dále je v první desítce producentů daších 16 nerostů. Díky otevření trhu s nástupem neoliberalní vlády v počátcích 90. let 20. století se mexický těžební průmysl dočkal zásadní proměny a růstu. Mexiko se stalo jedním z nedůležitějších příjemců zahraničních investic do těžebního průmyslu v Latinské Americe i ve světě, přičemž přes 65 % zahraničního kapitálu pochází z Kanady, následované USA.

Těžební a hutní sektor je důležitý i pro státní rozpočet, přispívá 2,5 % na HDP země. Sektor zároveň zaměstnává přes 350 000 zaměstnanců a generuje další dva miliony nepřímých pracovních míst. Během pandemie COVID-19 patří s ohledem na rostoucí ceny nerostných surovin k méně zasaženým odvětvím.

Autor: Zuzana Stiborová (ve spolupráci s Ferrit, s.r.o.)








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688