Export (export.cz)
Export  |  22.04.2024 12:17:00

Singapur ve znamení politických změn, ekonomika je však jistotou

V Singapuru se v posledních měsících děje více politických změn, než na jaké byl zvyklý: země má nového prezidenta a ministra dopravy, v květnu dojde k výměně premiéra, koncem roku proběhnou volby. Jistotou je naopak ekonomika: Singapur sestavil vyrovnaný rozpočet s řadou investic a daří se mu lákat zahraniční investory.

Ilustrační foto: Shutterstock

Vláda se snaží o postcovidovou stabilizaci rozpočtů jak státního, tak i těch soukromých, a o poskytnutí co největšího rozsahu jistot občanům a firmám. To se projevilo i při sestavování a obhajování rozpočtu Singapuru na rok 2024. Hlavními rysy jsou:

Podpora domácností, rovnosti a soudržnosti

Rozpočet poskytuje zvýšenou podporu domácnostem, které se potýkají s rostoucími náklady kvůli inflaci setrvale nad inflačním cílem. Domácnosti i občané budou po celý rok dostávat přímé peněžní pobídky a poukázky v celkové hodnotě až 4000 singapurských dolarů (2900 USD), což posílí poptávku.

Investice do růstu a zaměstnanosti

Významná část rozpočtu je vyčleněna na úsilí o lepší růst a zaměstnanost a na vybavení pracovníků potřebnými dovednostmi pro celoživotní zaměstnání. Podniky zaměstnávající Singapurce dostanou daňové úlevy a kredit na zvyšování kvalifikace zaměstnanců v hodnotě 1,3 mld. SGD (0,95 mld. USD), další pobídky a (re)kvalifikační programy budou určeny přímo zaměstnancům, aby lépe zvládli technologické výzvy i změny v pracovních pozicích.

Investice do technologií

Singapur cítí potřebu investovat do výzkumu a inovací, aby držel krok s těmi nejlepšími. 3 mld. SGD (2,2 mld. USD) navíc tedy budou investovány do vědy a inovací, přičemž jen do finančních technologií Singapur dá další 2 mld. SGD (1,5 mld. USD), do umělé inteligence 1 mld. SGD (0,7 mld. USD), a 140 mil. SGD (103 mil. USD) bude investováno do rozvoje zdravotnických technologií a biomedicíny.

Zajištění pro rodiny a seniory

Rozpočet se zaměřuje na sociální jistoty a poskytuje dodatečnou podporu rodinám a zejména seniorům, kteří se v poslední době potýkají s drasticky stoupajícími náklady na bydlení, zdravotnictví a život. Těm vláda přispěje finančními bonusy v hodnotě 8,2 mld. SGD (6 mld. USD), slíbila i zlepšení infrastruktury (včetně stavby nových nemocnic a klinik) a rozšíření možností asistovaného bydlení. Vláda též bude zlepšovat podmínky předškolní a školní výchovy, navyšovat místa ve školách a rozvíjet moderní učivo.

Obrana

Zvláštní zmínku si zaslouží historicky nejvyšší rozpočet na obranu ve výši 20 mld. SGD (14,7 mld. USD), tedy o 13 % více než v roce předchozím. Mezi priority Singapuru v oblasti modernizace armády patří nákup 8 dalších stíhacích letounů Lockheed Martin F-35A (k 12 již objednaným F-35B) a čtyř dieselelektrických ponorek třídy Type 218SG Invincible (přičemž jedna z nich již v Singapuru je na námořních zkouškách).

Čisté energie

Vytvoření pětimiliardového fondu (3,7 mld. USD) na přechod na čisté energie. Jakkoli jde o částku nízkou, má jít zejména do vodíkových technologií. Vláda ale postupně mění názor také na jaderné reaktory, a to i v souvislosti s tím, jak se vůči nukleárním projektům mění nálada v širším regionu.

Rozpočet s výdaji i příjmy ve výši 110 mld. SGD (81 mld. USD) se opět vrátil ke svému vyrovnanému charakteru (jakkoli je primárně ztrátový, ale vláda si k poslednímu čtyřmiliardovému vyrovnání „pomohla“ kapitalizačními odpisy), což má odrážet stabilizaci ekonomiky. Ta se opírá o setrvalý růst v předpokládané výši okolo 2 % hnaný hlavně službami (obchod, turistika, respektive odvětví na ní navázané a bankovnictví), z výroby významně poroste pouze elektronika. Vláda ovšem reaguje i na zvýšené inflační očekávání na úrovni 3,5 %, jádrová inflace by měla dosáhnout 4 %; Singapur stále trápí zejména zvýšené ceny bydlení a dovážených věcí. Do země kvůli světové nejistotě míří mnoho volných peněz, Singapur také čím dál častěji slouží jako hub pro globální i regionální firmy a odborníky. To dále zvyšuje tlak na ceny bydlení, zboží a služeb, přičemž troškou do mlýna přispěl i expanzivnější rozpočet vlády a postcovidová obnova, v důsledku čehož vláda zvýšila DPH o 2 % v posledních dvou letech. Tradičně silný finanční sektor (12 % HDP země) je nyní v paradoxní situaci, kdy se od roku 2020 rozevírají nůžky mezi vklady a úvěry. Koncem loňského roku uložené prostředky překročily hranici 1 000 mld. USD (734 mld. USD), přičemž celkové půjčky zaostaly na asi 75 % této částky.

V souladu s tím singapurská centrální banka MAS oznámila, že nebude uvolňovat svou politiku a předpokládá se, že stále bude držet singapurský dolar na silnější pozici vůči koši měn (předpokládá se posílení o cca 12 % v příštích třěch letech) i vyšší úrokové sazby a bude přísněji posuzovat příchozí toky.

České šance: zdravotnictví, obrana i energetika

Co z toho vyplývá pro české subjekty? Singapur stále více tlačí na inovace a sektory s vysokou přidanou hodnotou, přičemž modernizuje prakticky všechna odvětví. Dá se říci, že prioritními sektory jsou zdravotnictví kvůli rychlejšímu stárnutí populace a obrana kvůli globální nejistotě, stabilně jsou poptávány jakékoli technologie a řešení vedoucí ke snižování uhlíkové stopy.

Za zmínku stojí i čisté energie, včetně potenciálu v nukleární energii, kde Singapur nemá ani kapacity, ani odborníky, a začíná je právě nyní hledat ve světě. Singapur je díky svému rozvinutému a jednoduchému byznysovému prostředí a předvídatelnému právnímu a daňovému prostředí ideální lokalitou pro založení pobočky pro trhy jihovýchodní Asie. Díky značnému volnému kapitálu banky, investiční společnosti i „family offices“ spravující majetky rodin hledají, kam by prostředky výhodně a zároveň jistě zainvestovaly. Nabízejí se tedy příležitosti pro subjekty hledající investory, strategické partnery a podobně.

V případě zájmu o proniknutí na trh kontaktujte, prosím, ekonomický tým českého Velvyslanectví v Singapuru v čele s velvyslankyní Michaelou Froňkovou.

Petr Manoušek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Singapuru

Ladislav Graner, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Singapuru

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688