mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.09.2020 16:16:00

Informace pro podnikatele: Pandemie COVID-19 v Brazílii nadále pokračuje (ke dni 23. 9. 2020)

Informace pro podnikatele: Pandemie COVID-19 v Brazílii nadále pokračuje (ke dni 23. 9. 2020)

17.07.2020 / 12:43 | Aktualizováno: 23.09.2020 / 16:16

Ke dni 23. 9. 2020 bylo v Brazílii podle oficiálních údajů 138.101 obětí pandemie COVID-19 a 4.591.604 nakažení. Dne 1. 9. 2020 zveřejnil brazilský Ústav statistiky a geografie (IBGE), že za první semestr 2020 se HDP Brazílie propadl v důsledku pandemie o 9,7 %. Vnitřní investice do rozvoje hospodářství poklesly o 15,4 % a spotřeba domácností o 12,5 %. Brazilský import se snížil o 13,2 %.

Pandemie COVID-19 pokračuje v BFR nadále v plné intenzitě a dosud není pod kontrolou. V této souvislosti vydal prohlášení Nejvyšší kontrolní úřad BFR (TCU), který dospěl k závěru, že jednou z příčin tragického rozsahu pandemie COVID-19 v BFR je nedostatečně efektivní počínání federální vlády BFR a její neschopnost nastavit strategický plán spolupráce mezi federálními orgány a vládami států BFR a municipální úrovní.

V zájmu překonání pandemie a k ekonomickému "restartu" se jak federální vláda, tak i vlády brazilských států snaží získat efektivní vakcínu. Federální vláda otevřeně preferuje vakcínu vyvíjenou Univerzitou v Oxfordu a laboratoří AstraZeneca, zatímco například vlády států Sao Paulo, Paraná a další jsou na cestě k získání vakcíny ochotny spolupracovat i s Čínou či Ruskem. Federální vláda BFR pod vedením prezidenta J. Bolsonara nově schválila vyčlenění 1,9 miliardy reálů (370 milionů USD) na testy a nákup vakcíny vyvíjené Univerzitou v Oxfordu a laboratoří AstraZeneca. Podle důvěryhodného serveru www.infomoney.com.br se v BFR rovněž již uskutečňuje testování vakcíny proti COVID-19 z laboratoří americké firmy Pfizer. Třetí fázi odzkoušení vakcíny by firma Pfizer měla dosáhnout v BFR během letošního října. Pak budou výsledky předloženy k posouzení federální vládě. Dne 12. 8. 2020 vláda státu Paraná také oznámila, že její guvernér Carlos Massa Ratinho Junior podepsal s ruskou vládou Memorandum o porozumění, které umožní intenzivní technologickou spolupráci na dalším vývoji ruské vakcíny nazvané Sputnik V. Vláda státu Paraná již dříve podepsala s čínskou firmou Sinopharm dokument o vědecké spolupráci při testování a v případě úspěšného testování o následné výrobě čínské vakcíny v Paraná. Vláda státu Sao Paulo naopak rozvinula spolupráci s čínskou firmou Sinovac Life Science s cílem získat její vakcínu CoronaVac. Nově bylo rovněž schváleno v BFR etstování vakcíny od firmy Johnson and Johnson.

Pandemie se negativně promítá do vývoje ekonomické situace. Dne 1. 9. 2020 zveřejnil brazilský Ústav statistiky a geografie (IBGE), že za první semestr 2020 se HDP Brazílie propadl o 9,7 %. Vnitřní investice do rozvoje hospodářství poklesly o 15,4 % a spotřeba domácností o 12,5 %. Brazilský import se snížil o 13,2 %.

V zájmu oživení ekonomiky oznámila vláda BFR brzké zahájení souboru opatření, který připravila pod souhrnným názvem "velký třesk". Oficiálně se bude tento komplex reforem jmenovat "Plano Pró-Brasil". ZÚ Brasília ihned po zveřejnění jeho charakteru bude indetifikovat, zda by z některých jeho součástí mohly vyplývat příležitosti pro české exportéry a investory.

Dne 24. 6. 2020 zveřejnila brazilská Nadace Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) výsledky výzkumu, který varuje před výskytem nové varianty viru Zika v Brazílii. V roce 2020 bylo identifikováno 3.692 případů tohoto nebezpečného viru. Nová varianta viru Zika je podle FIOCRUZ afrického původu a virus přenášejí komáři Aedes albopictus na rozdíl od první verze Ziky, kterou šířili komáři Aedes aegypti. Prozatím se Zika šíří především ve státech Rio Grande do Sul a v jižná části státu Rio de Janeiro. Podle FIOCRUZ způsobila epidemie Zika od roku 2015 v Brazílii narození 3.534 dětí s vážným poškozením mozku.

Podle výzkumů FIOCRUZ bylo v roce 2020 v BFR registrováno rovněž 47.105 případů viru chikungunya (přenáší komáři Aedes aegypti a Aedes albopticus) a 823.738 případů horečky dengue (přenáší komáři Aedes aegypti, Aedes albopticus a Aedes polynesiensis). V této souvislosti FIOCRUZ zdůrazňuje, že koncentrace pozornosti na pandemii COVID-19 zastiňuje rizika jiných nemocí, které jsou rovněž nebezpečné.

Velvyslanectví České republiky v Brasília vývoj neustále monitoruje. V dané chvíli doporučujeme českým podnikatelům trpělivost a zdrženlivost. Ve chvíli, kdy se situace okolo pandemie v BFR začne zlepšovat, zveřejníme nové informace.

Autor: Ondřej Kašina, ekonomický rada Velvyslanectví České republiky v Brazílii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688