mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  31.07.2021 11:26:45

Brazílie: Aktuální informace ke koronaviru COVID-19 a informace pro cestovatele do Brazílie

Brazílie: Aktuální informace ke koronaviru COVID-19 a informace pro cestovatele

31.07.2021 / 00:30 | Aktualizováno: 31.07.2021 / 00:26

Níže přinášíme aktualizované informace o stavu šíření koronaviru a o omezení pro české cestovatele do Brazílie.

Epidemie COVID-19 je na území Brazílie dle všech dostupných informací stále ve fázi postupného nárůstu počtu nakažených i zemřelých. Přístup ke kvalitní zdravotní péči může být obtížný, neboť většina zdravotnických zařízení je stále na hranici své kapacity.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČR a NÁVRAT DO ČR:

Vycestování z ČR (mimo cesty, které vzhledem ke své povaze nesnesou odkladu) se důrazně nedoporučuje do zemí s extrémním rizikem nákazy COVID-19 dle platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Mezi tyto země patří rovněž Brazílie. Opatření je momentálně platné do 31. 8. 2021.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přináší MZV ČR pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie Covid-19. Podrobná informace ohledně aktuálních pravidel vstupu a návratu do ČR se nachází na webové stránce Ministerstva vnitra ČR.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ BRAZÍLIE A TRANZIT:

Na základě platného vládního usnesení ze dne 23. 6. 2021 mohou vstoupit na území Brazílie rovněž krátkodobí cestovatelé bez ohledu na účel pobytu, pokud využijí leteckou přepravu a pokud se prokáží negativním testem RT-PCR. Již absolvované očkování či prodělané onemocnění se v případě cizinců nebere v úvahu a neexistují výjimky z předložení negativního testu. Pozemní hraniční přechody zůstávají až na výjimky uzavřeny.

Všichni cestující do Brazílie mají povinnost předložit negativní laboratorní test RT-PCR na přítomnost infekce SARS-CoV-2. Test nesmí být starší 72 hodin před nástupem do letadla. Test je kontrolován již při nástupu k přepravě leteckou společností a bez jeho předložení nebudou cestující připuštěni k přepravě, případně jim na hranici nebude umožněn vstup do země. Děti mladší 12 let v doprovodu rodičů, kteří mají negativní test, nemusí samy test absolvovat a předkládat. Pokud však děti mezi 2 a 12 lety letí bez doprovodu, test předložit musí. Výsledek testu musí být v angličtině, portugalštině či španělštině.

Cestující, který prodělal COVID-19 v posledních 90 dnech před příjezdem do Brazílie, nemá symptomy, nicméně jeho test RT-PCR není negativní, musí předložit: 1) výsledky dvou testů RT-PCR realizovaných v rozmezí nejméně 14 dnů, přičemž druhý test musí být proveden ne dříve než 72 hodin před nástupem cesty; zároveň 2) výsledek antigenního testu s negativním výsledkem, který musí být proveden až po posledním pozitivním RT-PCR testu; a dále 3) lékařské potvrzení (v angličtině, portugalštině či španělštině) o tom, že cestující nemá symptomy a je schopen cesty s uvedením data této cesty.

Zároveň musí každý cestující předložit vyplněný formulář "Prohlášení o zdravotním stavu cestujícího", jehož obsahem je přijetí hygienických opatření, které bude muset cestující dodržovat po dobu svého pobytu na území Brazílie. Formulář je k dispozici pro vyplnění online na stránkách Národní agentury pro zdravotní dohled (ANVISA) a cestující dostane na svůj registrovaný email potvrzení o tom, že jej vyplnil.

Důrazně doporučujeme případným zájemcům o cestu do Brazílie ještě před cestou včas kontaktovat Velvyslanectví BFR v Praze za účelem potvrzení aktuálních podmínek vstupu!

3. DOPRAVA:

Je nutné počítat s tím, že fungování veřejné dopravy je částečně omezeno. Zejména se to týká vnitrostátních letů, kde je udržována pouze tzv. minimální služba spojení hlavních měst jednotlivých brazilských států a autobusové dopravy mezi brazilskými městy/státy. Opatření se mohou bez varování změnit v souvislosti se změnou epidemiologické situace.

Ohledně letecké dopravy je nutné počítat s tím, že řada pravidelných linek je aktuálně zrušena. Stávající lety podléhají častým a náhlým změnám či rušení bez předchozího upozornění. Vzhledem k výskytu nového tzv. brazilského kmene COVID-19 je možné očekávat náhlá omezení leteckého spojení s Brazílií bez předchozího upozornění.

Z Brazílie lze momentálně odcestovat do Evropy komerčními leteckými spoji, a to především ze Sao Paula a Rio de Janeira. Aktuálně lze dle našich informací cestovat z Brazílie do ČR přes Amsterdam, Paříž, Lisabon či Zurich.
Tranzit přes Frankfurt není až do odvolání možný s ohledem na momentální zákaz přestupu z "neschengenského" na "schengenský" terminál.

4. OPATŘENÍ:

Všem osobám, které se vrátí ze zahraničí, brazilské ministerstvo zdravotnictví doporučuje sedmidenní karanténu, která však není povinná a není nijak kontrolována. Prakticky bez výjimek platí v současnosti povinnost nošení ochranných pomůcek (roušek) na veřejnosti všude ve vnitřních i venkovních prostorech.

Další opatření se mění stát od státu, přičemž většina z nich aktuálně aplikuje alespoň nějakou formu "lockdownu" zahrnujícího omezení či úplné uzavření restaurací, obchodů a služeb a omezení vstupu na veřejné pláže.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní odkazy na weby brazilských institucí:

Webová stránka ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo spravedlnosti a veřejné bezpečnosti

Brazilské velvyslanectví v Praze

Seznam vybraných laboratoří, u kterých je možné získat PCR test, včetně uvedení státu, kde laboratoř působí:

PCR test na letišti Sao Paulo - Guarulhos, Terminal 3
https://pcrcovid.com.br/

laboratoř SABIN (státy DF, SP, PR, MG, MS a SC)
https://www.sabin.com.br/contemais/teste-coronavirus-por-sorologia-igmigg/

laboratoř Fleury (státy SP a RJ)
https://agendecovid.grupofleury.com.br/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688