mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.09.2020 00:00:00

Úspěšně ukončena implementace malého lokálního projektu rozvojové pomoci ČR v Sejnene (Tunisko)

Úspěšně ukončena implementace malého lokálního projektu rozvojové pomoci ČR v Sejnene

22.09.2020 / 10:42 | Aktualizováno: 22.09.2020 / 10:55

“Ženy a jejich prostor, pilotní projekt dynamického rozvoje lokality v Sejnene” je název projektu české rozvojové pomoci, který probíhal v Sejnene v letech 2017 -2018. Financování projektu je nyní ukončeno a projekt je úspěšně implementován, jeho výsledky jsou i nadále udržitelné a přispěly k růstu dynamiky rozvoje regionu.

Zájmové ekonomické sdružení žen hrnčířek ze Sejnene se přihlásilo do programu české rozvojové pomoci “Česká republika pomáhá” a v letech 2017 a 2018 získalo, na základě účasti v soutěži, z programu české rozvojové pomoci, dotaci.

Berberky u svého eko-domu

Berberky u svého eko-domu

Oblast Sejnene, severní přímořská část Tuniska je konfrontována s vysokou nezaměstnaností, chudobou a nadprůměrnou negramotností. Hrnčířství zde patří k tradičnímu řemeslu, předávanému z generace na generaci, hrnčířky ze Sejnene jsou berberského původu, což se odráží na založení společnosti, která je převážně matriarchální. Obsahem projektu byla stavba dvou eko-domů, které slouží ke zvýšení efektivnosti podnikání v oblasti tradičního hrnčířství, založeného na ručním zpracování jílu a postupném sušení keramiky v domácích píckách, jako zátop slouží sušený trus domácích zvířat, který má požadovanou dlouhotrvající výhřevnost. Dvě ekologické stavby, realizované z programu české rozvojové pomoci, vytvořily v kraji nepřehlédnutou siluetu, větší ze staveb slouží ke shromažďování a školení hrnčířek, menší je výstavním sálem k prezentaci keramiky, která si nachází svoje obdivovatele a zákazníky i v zámoří. Ve druhém roce realizace projektu byly domy doplněny o dětské hřiště, které poskytuje zábavu dětem v době, kdy se hrnčířky školí v uměleckém designu nebo společně pracují na zakázce.

Velvyslanec Jan Vyčítal s koordinátorkou sdružení Zayneb a urbanistou Hemdime

Velvyslanec Jan Vyčítal s koordinátorkou sdružení Zayneb a urbanistou Hemdime

Dne 21. září provedl vedoucí zastupitelského úřadu České republiky postmonitoring, zaměřený na udržitelnost výsledků malého lokálního projektu financovaného z prostředků české rozvojové pomoci. Inspekce na místě prokázala, že výstupy projektu slouží svému účelu, dětské atrakce (houpačky a skákací trampolína) jsou využívány dětmi hrnčířek. Realizace projektu české rozvojové pomoci výraznou měrou přispěla k animaci místa, které se stalo symbolem sejnenského hrnčířství, které bylo zapsáno v roce 2018 jako první tuniský příspěvek na seznam světového nehmotného dědictví UNESCO. Výstavba eko-domů současně vytvořila zárodek budoucí umělecké vesnice, která je v plánech tuniské administrativy a současně položila základy k eko-turitice v oblasti a má ambici stát se výchozím bodem pro cyklo nebo pěší cíle k nedalekému pobřeží, kde je vyhledávaným turistickým cílem pláž Cap Serrat. Český zastupitelský úřad je čestným přítelem sdružení hrnčířek SEJNENIA.

Zpracoval: Ing.Pavel Černý, CSc.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688