Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  11.11.2002 10:30:18

Klaus obvinil vládu ze zbabělosti


PRAHA (ČIA) - Návrh zákona o státním rozpočtu dnes začala projednávat Poslanecká sněmovna. Předseda ODS, poslanec Václav Klaus, ve svém vystoupení negativně hodnotil způsob vládního sestavení rozpočtu s tím, že poslanecký klub ODS nepodpoří postoupení návrhu rozpočtu do druhého čtení. "Předložený rozpočet je výrazem toho, že se vláda odmítla s rozpočtem utkat, že zcela pasivně přijala status quo, že se neodvážila udělat tolik potřebné škrty. Že tímto návrhem dokonce zvyšuje přerozdělovací procesy prováděné prostřednictvím státního rozpočtu, a že dále oslabuje svobodu rozhodování jednotlivých občanů naší země", uvedl.

Návrh rozpočtu je podle Klause založen na velmi nerealistickém odhadu tempa růstu hromadného domácího produktu (HDP) jak v roce 2002, tak v roce 2003. Tím si vláda vytváří falešné rozpočtové východisko a výše odchylky absolutních hodnot HDP pro rok 2003 může tak být v realitě od prognózy velmi výrazná. "Odhad deficitu vychází z těchto absolutních hodnot, nikoliv z tempa růstu", řekl Klaus. Podle něj se tak dá předpokládat, že bude relativní hodnota deficitu podstatně vyšší, než jak ji uvedla vláda (111,3 miliardy korun).

Přiznání vlády o nadsazení hodnoty povodňových škod demonstruje podle Klause více než jasně absurdnost povodňových daňových úprav, které vláda nedávno navrhla, Sněmovna je však zamítla. Klaus obvinil vládu, že chtěla využít povodní ke zvýšení daňového zatížení občanů. Václav Klaus se chystá předložit Parlamentu návrh zákona o rozpočtové kázni. Základní myšlenkou tohoto materiálu je podle něj nová úprava vztahu vlády a Parlamentu, formulace zásad rozpočtové kázně, nebo návrh na pravidelné každoroční vytváření nového dokumentu nazvaného Zpráva o rozpočtové strategii vlády, a další prvky nastavující vládě mantinely.

Klaus vyslovil přesvědčení, že Sněmovna podpoří tento materiál, narozdíl od předloženého rozpočtu. Ke Klausovu návrhu zákona mají zástupci vládní koalice velké výhrady. Sociální demokrat Michal Kraus označil tento materiál za zbytečný. "Evropská unie nastavuje podobné mantinely velmi jednoznačně a velmi tvrdě", konstatoval. "Jako řádní členové se budeme muset velmi rychle přizpůsobit těmto nastaveným koridorům. Je zbytečné rok před vstupem do EU přijímat podobnou normu", řekl. Nejsem si příliš jist, co tím předseda Klaus sleduje", dodal.

-rzk-
-jh-


! Kožený chce vysoudit 4 miliardy dolarů !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688