mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.09.2020 09:28:00

Omán začíná uplatňovat omezení vlastnictví některých pozemků a nemovitostí pro cizince

Omán začíná uplatňovat omezení vlastnictví některých pozemků a nemovitostí pro cizince

16.09.2020 / 09:24 | Aktualizováno: 16.09.2020 / 09:28

Ománské ministerstvo pro bydlení a městské plánování vydalo prohlášení, ve kterém upozorňuje na povinnost převodu pozemků a nemovitostí vlastněných cizinci na ománské občany. Tato povinnost se dotýká nemovitostí a pozemků pouze v některých oblastech Ománu.

Zpráva je přímým důsledkem sultánského dekretu 29/2018, který občanům třetích zemí zakazuje vlastnictví pozemků a nemovitostí v oblastech Musandam, Buraimi, Dhahirah, Al Wusta, Dhofar (s výjimkou Salalah), Liwa, Shinas, Masirah a Jebel Shams. Zákaz se také týká pozemků a nemovitostí na horách, ostrovech a strategicky důležitých místech v blízkosti paláců, budov bezpečnostních a obranných složek a archeologických nalezišť. Zároveň bylo všem cizincům zapovězeno užití pozemků k zemědělství na celém území Ománu.

K 10. listopadu tohoto roku pak končí přechodné období pro převod tohoto majetku na ománského občana. Po jeho uplynutí může dojít k soudnímu prodeji předmětných pozemků či nemovitostí.

Pro ománské občany, kteří se svého občanství vzdali, bylo jim odebráno nebo jej pozbyli, počíná běžet dvouletá lhůta pro převod od 19. listopadu 2020.

K dnešnímu dni bylo bez zásahu státu převedeno více než 1500 pozemků a nemovitostí, přičemž polovina z nich se nacházela v guvernorátu Al Buraimi.

Pronájem pozemků a nemovitostí v zakázaných oblastech cizinci je nadále možný, avšak smlouva bude mít platnost ne delší než jednoho roku a za podmínky potvrzení Ministerstva pro bydlení Ománu, že k předmětné smlouvě nemá námitek.

Cizinci dále mohou pozemky a nemovitostmi v zakázaných oblastech nakládat v rámci práva užívacího, tzv. „usufruktu“. Podmínkou je, aby tak činila právnická osoba vlastněná alespoň ze 60% ománskými občany. Ministerstvo pro bydlení takovou dohodu povolí, pokud se bude jednat o rozvojový projekt, a pokud úřady v místě takový projekt schválí.

V případě zemědělské půdy na celém území Ománu platí obdobné podmínky, pouze namísto projektu je nutné nahradit studií proveditelnosti. Takový pronájem nemůže být kratší jednoho roku a delší deseti let.

Jakékoli zcizení dotčených pozemků, či nemovitostí v rozporu se shora uvedeným dekretem je od počátku neplatné. Stejně tak v průběhu přechodného období není možné pozemky rozdělit, či měnit jejich účel využití (například účelová změna klasifikace zemědělské půdy na stavební pozemek).

Doporučujeme případným českým vlastníkům pozemků a nemovitostí v Ománu, aby si ověřili, že na jejich majetek se shora uvedená povinnost nevztahuje, a vyhnuli se tak případnému vyvlastnění.

Vojtěch Hromek

Velvyslanectví ČR v Rijádu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688