Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  11.09.2020 18:29:27

Premiéři zemí V4 se dohodli na užší spolupráci v boji s covid-19

Premiér Andrej Babiš jednal v pátek 11. září 2020 v polském Lublinu s předsedy vlád zemí Visegrádské skupiny. Hlavními tématy summitu V4, který uspořádal polský premiér Mateusz Morawiecki v rámci polského předsednictví, byly spolupráce v boji s pandemií covid-19, příprava nadcházející mimořádné Evropské rady, současná situaci v Bělorusku a vztahy EU se Spojenými státy.

Premiéři diskutovali o spolupráci v boji s koronavirem a koordinaci strategií a přijímaných opatření na úrovni EU a domluvili se na vzniku společné expertní komise V4 na boj s covid-19. Většina států Evropy nyní čelí opětovnému nárůstu případů tohoto onemocnění.

„V rámci V4 jsme v neustálém úzkém kontaktu, a tak věřím, že se podaří zamezit jakémukoliv obnovení omezení pohybu přes hranice v našem regionu. Spolupráce na evropské úrovni musí vzhledem k patrnému zhoršení situace po celé Evropě pokračovat. Bylo by také nešťastné, abychom se nějakým způsobem omezovali - je důležité, abychom mluvili o dopadu na naše ekonomiky. Jsem přesvědčen, že vir porazíme,“ řekl premiér Babiš.

Lídři V4 se dále věnovali přípravě nadcházející mimořádné Evropské rady, která proběhne v Bruselu ve dnech 24. a 25. září 2020. K jejím tématům budou patřit primárně hospodářské otázky, vnitřní trh a aktuální zahraničněpolitické otázky, především situace ve východním Středomoří a vztahy s Čínou.

„Je také důležité, abychom prosadili na program Evropské rady téma situace v Bělorusku. Základ jsou svobodné volby. Bělorusové musí rozhodnout o své budoucnosti. Musíme se vyvarovat ukrajinského scénáře. Doufejme, že i naši kolegové v radě to budou považovat za důležité,“ dodal český premiér.

Posledním tématem summitu V4 byly vztahy EU se Spojenými státy. Premiéři si shodli, že transatlantická vazba je i nadále nejdůležitější hodnotovou, obchodní a bezpečnostní vazbou evropské politiky. „Jsem dlouhodobým zastáncem co nejrychlejšího sjednání obchodní dohody EUUSA. Nejen, že by tato dohoda zajistila nové exportní příležitosti pro české a evropské firmy, ale posílila by také naši pozici ve vztazích s Čínou,“ uvedl předseda vlády.

Ve společném prohlášení předsedové vlád také odsoudili pokus o otravu ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného s tím, že budou žádat nezávislé vyšetření tohoto činu. Jednomyslně se také shodli, že pomohou řecké vládě obnovit vyhořelý uprchlický tábor v Morii společným darem. Polský premiér vyjedná s řeckou stranou konkrétní podobu finanční pomoci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688