Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  04.09.2020 12:12:16

Zhodnocení akcií, navýšení kapitálu Tesly a výnosy amerických technologických firem

Další posílení akcií způsobilo, že se jejich zhodnocení dostalo, na zatím nejvyšší úroveň od října 2000. Akciový trh tak čeká v říjnu a listopadu rizikové období. Tesla tento týden oznámila navýšení kapitálu o 5 miliard dolarů, aby posílila svou rozvahu a podpořila další růst, což rozhodně dává smysl i vzhledem k tomu, že těchto 5 miliard dolarů sníží hodnotu pro stávající akcionáře jen nepatrně. Pozornost směřujeme také na výnosy pěti amerických technologických firem, které byly uveřejněny po středečním ukončení amerického obchodování – i zde je spousta očekávání a spekulací, zejména v případě akcií MongoDB.

Globální akcie v čele s technologickými a zdravotnickými firmami neustále posilují a jejich zhodnocení v indexu MSCI World Index se již vyšplhalo 1,31 směrodatné odchylky nad průměr od roku 1995, tedy na nejvyšší úroveň od října 2000. Tento nárůst hodnoty je přirozeně způsoben kombinací propadu výnosů a cash flow a velkých sázek na to, že se ekonomická aktivita rychle odrazí ode dna. To znamená, že budou pro akciový trh v říjnu a listopadu kritické výnosy za 3. čtvrtletí. Tato výsledková sezóna letos připadá na stejnou dobu jako americké prezidentské volby, takže si akciový trh v těchto dvou měsících užije zvýšené riziko. Říjnový měsíční kontrakt na futures na index VIX poskočil na 33,4, což je vzhledem k očekávané volatilitě hladina poměrně vysoká.

 

Už 8. července jsme na Twitteru psali, že by měl šéf Tesly Elon Musk uvažovat nad tím, že by využil vysokého ocenění akcií Tesly k navýšení akciového kapitálu, aby dál podpořil růst firmy.

 

Necelé dva měsíce poté Tesla oznámila smlouvu o rozdělení akciového kapitálu v hodnotě 5 miliard dolarů, což znamená, že bude moci čas od času vydávat nové akcie a získané prostředky využít k posílení své bilance a financování dalšího růstu. Přední světový výrobce elektromobilů rychle expanduje. Právě dokončil výrobní závod v Šanghaji a otevírá nové továrny v Německu a v Texasu. Tato zpráva způsobila tento týden pokles akcií téměř o 5 %, což je výrazně víc, než by odpovídalo efektu rozředění hodnoty novými akciemi. Na trhu s opcemi je stále zřetelná značná aktivita kolem realizační ceny 500 USD s velkým objemem call opcí se čtvrtečním datem expirace. Takže bude dnešní pohyb cen o to zajímavější.

 

 

V posledních týdnech dochází před publikováním výnosů amerických technologických firem často k jejich spekulativnímu posílení. Mezi publikujícími firmami vyčnívá zejména MongoDB, která od 10. srpna posílila o 31 %. Zdá se, že investoři ve velkém sázejí na to, že se analytici ve svých odhadech pořádně pletou, když očekávají oproti loňskému roku nárůst výnosů jen o 28 %, když byly v 1. kvartále fiskálního roku 21 (končícím 30. dubna) navzdory pandemii COVIDu-19 vyšší zhruba o 46 %.

 
O autorovi: 
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.

Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí.
Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688