muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  24.08.2020 00:00:00

Brno: Fakulta sportovních studií otevřela diagnostické laboratoře široké veřejnosti

Odborníci z MUNI odlehčí sportovním lékařům, změří stav těla i jeho reakci na tréninkovou zátěž. 

Otevřít své odborné laboratoře pro sportovce a také veřejnost se rozhodla Fakulta sportovních studií (FSpS) Masarykovy univerzity. Nově si můžou zájemci, kteří by rádi měli přehled o stavu svého těla a o tom, jak reaguje na tréninkovou zátěž, nechat udělat i vyšetření, která se běžně nedělají ani ve zdravotnických zařízeních.

Laboratoře sportovní diagnostiky zájemcům poskytují sportovní prohlídky tělovýchovným lékařem, fyzioterapii, hodnocení svalové síly nebo diagnostiku chůze. Přibude i část věnovaná výživovému poradenství, a to nejen pro sportovce, ale také jako prevence výskytu kardiovaskulárních a jiných civilizačních onemocnění.

„Sportovní prohlídku musí mít všichni sportovci organizovaní v klubech, které se účastní dlouhodobých soutěží, a požaduje je také řada organizátorů závodů. Sportovních lékařů, kteří je mohou provádět, je ale nedostatek. Proto jsme se rozhodli využít naše zkušenosti a přístrojové vybavení a nabízet je mimo našich studentů také široké veřejnosti,“ uvedl Tomáš Vodička, manažer zařízení.

„Pokud se například někdo chystá na delší běžecký závod a není si jistý svojí kondicí, uděláme nejdříve základní tělovýchovnou sportovní prohlídku, při které se vyloučí případné riziko kardiovaskulárních příhod a onemocnění. Následovat může stanovení tréninkových pásem, či analýza stylu běhu a došlapu běžce, protože právě na nich lze vysledovat špatné pohybové stereotypy, které mohou člověka v tréninku brzdit a být příčinou chronických problémů,“ uvedl Vodička. Jiným příkladem vyšetření může být diagnostika svalové síly, při níž lze sledovat svalové dysbalance, které mohou vést ke zranění.

Ve specializovaných laboratořích a ambulancích fyzioterapie a tělovýchovného lékařství na FSpS se standardně řeší výzkumné projekty zaměřené na prevenci civilizačních chorob, diagnostiku výkonu sportovců a diagnostiku pohybového aparátu, díky čemuž můžou jejich pracovníci aplikovat nejmodernější vědecké poznatky přímo do praxe. Pracoviště jsou součástí areálu fakulty v brněnských Bohunicích, kam v akademickém roce dochází kolem 1300 studentů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688