Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.08.2020 15:10:26

Index S&P 500 má za sebou nejrychlejší zotavení z medvědího trendu v historii

Pandemii covidu-19 si budou připomínat nejen epidemiologové, ale také investoři. Zásah, který koronavirová krize uštědřila burzám, byl mimořádný. Ale ne bezprecedentní, jak se mnohdy tvrdí, trhy již zažily horší období. Rok 2020 se již navíc do burzovního almanachu zapsal nejrychlejším zotavením po pádu z historického maxima do medvědího trendu.

Jako vůbec nejhorší burzovní období si USA připomínají 7 256 obchodních dnů mezi zářím 1929 a zářím 1954. Tak dlouho trvalo, než index S&P 500 smazal ztráty, které utrpěl v souvislosti s krachem na burze v New Yorku z října 1929. V okamžiku dosažení dna se index propadal proti maximu z 16. září 1929 o 86 %.

Ve srovnání s tím, co následovalo po krachu na newyorské burze, jsou z hlediska času potřebného k zotavení amerického akciového trhu všechny ostatní propady na Wall Street takřka nepostřehnutelné. Ve své době ale investorům připravily těžké chvíle.

Na začátku roku 1973 začala ceny amerických akcií srážet situace kolem vysoké inflace, později se přidala ropná krize vyvolaná embargem vyhlášeným Organizací arabských zemí vyvážejících ropu. Benchmark S&P 500 ztrácel na předchozí maxima až 48 % a trh na úplné zotavení potřeboval 1 899 obchodních dnů.

Podobně dlouho trvalo ožívání i po splasknutí technologické bubliny. S&P 500 tehdy začal padat v březnu 2000 a ztráty smazal 30. května 2007. Na zotavení potřeboval přesně 1 808 obchodních dnů, přičemž v nejhlubším bodě poklesu na předchozí maxima ztrácel 49 %.

Další "zakopnutí" přišlo záhy. Tentokrát propad trhů rozpoutalo prasknutí hypotéční bubliny a umocnila ho následná globální finanční krize. Index S&P 500 dolů zamířil v říjnu 2007 a ztráty smazal v březnu 2013, tedy po 1 379 obchodních dnech. Na předchozí maxima přitom ztrácel až 57 %.

Takzvané Černé pondělí (19. října 1987) rozpoutalo pokles indexu S&P 500, který se zastavil na hodnotě 29 %. O příčinách Černého pondělí bylo napsáno mnoho, experti se ovšem stále neshodnou. Obecně se hovoří o kombinaci vysokého ocenění akcií v USA a začátcích automatizovaného obchodování. S&P 500 maxima dosáhl již 13. října 1987 a na zotavení potřeboval 402 obchodních dnů.

Před nástupem koronavirové krize dosáhl S&P 500 maxima 19. února. Síla, s jakou nemoc covid-19 ekonomiku zasáhla, ilustruje třeba prudký růst nezaměstnanosti ve Spojených státech, jejíž míra v dubnu vyskočila na 14,7 %. Index ztrácel na rekord až 34 %, k jeho překonání mu ovšem stačilo pouhých 126 obchodních dnů.

Dodejme, že některé indexy se dokázaly vyšplhat na nová maxima již dříve (například technologický Nasdaq Composite). A v článku raději s opatrností zmiňujeme pouze americké akcie, protože globálně některé trhy na zotavení čekají pořádně dlouho, stačí vzpomenout na japonský Nikkei 225, ale třeba i domácí index PX.

Další články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688