Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.08.2020 10:28:23

Na pražské burze v týdnu nezvykle klesla jen jedna emise, avšak ta s největší vahou


Pražská burza zažila jeden z nejvolatilnějších týdnů těchto prázdnin. Díky především finančním titulům opakované pokusy solidně růst (i o 3 %) nevydržely, když index PX si nakonec polepšil jen nevýrazně o 0,64 % na závěrečných 913 bodů. A to přestože nezvykle ztratila jen jedna emise.

Více než 4 % pokles akcií Avast však právě nejvýrazněji omezil zisky indexu, když jeho váha v něm aktuálně dosahuje nejvýraznějších 21 %. Předchozí růst titulu ve světle v týdnu očekávaného reportu výsledků již nepokračoval, když nadprůměrný nárůst byznysu v době eskalace koronaviru se dle aktuálních zpráv softwarové firmy neopakuje. Firma nicméně o 9 % meziročně navýšila mezitimní dividendu na 0,048 USD.

 

Nejvíce si v týdnu polepšily akcie VIG, přestože všechny zisky neudržely. Pojišťovna přitom oznámila odpisy goodwillu za 120 mil. EUR, nicméně i tak očekávaná výše provozního zisku za 1. pololetí vlastně pozitivně překvapila. Navíc firma potvrdila, že hodlá na valné hromadě 22.9. navrhnout dividendu 1,15 EUR.

Na index však svou vahou ještě pozitivněji zapůsobil druhý rakouský titul ERSTE, který svým „EKG“ kurzovým vývojem se v týdnu nejvíce staral o volatilitu, zisky burzy a také likviditu. Akcie ERSTE se totiž obchodovaly i nad hranicí 560 , celkově se s nimi uzavřely obchody za 390 mil. , což bylo nejvíce ze všech titulů.

Druhým nejlikvidnějším titulem byly s 325 mil. akcie ČEZ. Zveřejněné hospodářské výsledky, vylepšený celoroční výhled i třeba hodnoty předprodané elektřiny pomohly titulu připsat si zisky druhý týden v řadě.

Za zmínku stojí snad již jen akcie CETV, přestože si v týdnu polepšily vlastně jen nevýrazně. Na domovském trhu v zámoří přišly zprávy o poklesu short pozic a jinak bez nových zpráv se titul ve čtvrtek v „after hours“ za relativně solidní likvidity obchodoval i nad hranicí 4,30 USD. Páteční seance však přinesla návrat k „normálu“. V nadcházejícím týdnu nicméně přineseme informace o posledních známých změnách v akcionářské struktuře, resp. objevilo se hned několik nových akcionářů.   

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688