Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  04.11.2002 12:50:47

KNOW HOW: Nové vedení Rokytnice chce oddlužit město


ROKYTNICE NA JIZEROU (ČIA) - Dluhů ve výši 156 milionů korun chce Rokytnici nad Jizerou v okrese Semily zbavit nové vedení města. ČIA to dnes potvrdil starosta Stanislav Šedý (ČSSD), který zůstane ve funkci i příští volební období. "Předpokládáme, že jednání s Českou konsolidační agenturou (ČKA) o smazání dluhů ukončíme úspěšně do konce prvního čtvrtletí příštího roku," řekl Šedý. Podle něj se jedná o problematickou pohledávku, která je důsledkem pochybení státní úvěrové politiky.

Rokytnice nad Jizerou je nejzadluženější obcí v zemi. Zadlužila se v první polovině 90. let vydáním emise obecních obligací za 120 milionů korun a převzetím úvěru na stavbu lanovky na Lysou horu za přibližně 145 milionů korun. Ještě na začátku letošního roku dlužila obec s 3,5 tisíce obyvateli více než 418 milionů korun ČKA. Podstatnou část dluhu snížil výprodej majetku města v dražbě, kterou z podnětu ČKA provedla aukční síň Naxos letos v červnu a v září. Zůstaly však úroky.

Město již podalo žalobu na neplatnost úvěrových smluv ke krajskému soudu v Hradci Králové. Ten městu nedal za pravdu a věc by měl posuzovat Ústavní soud ČR. "Stát prostřednictvím České spořitelny vydal obligace, přestože státní audit upozorňoval, že město nebude schopné půjčky splácet," uvedl jilemnický zastupitel Miroslav Hanč. Jak dále řekl, stát následně úvěr úrokoval nejen řádnými, ale i sankčními úroky. "Jen roční splátka úroků přesahující částku 20 milionů korun přesahovala možnosti města. Kvůli sankčním úrokům jsme nikdy nebyli schopni se dluhu zbavit" dodal Hanč.

V letošních komunálních volbách v Rokytnici zvítězila opoziční ODS, jejíž představitelé město zadlužili. To ale změny ve vedení města ani jeho hospodářské situaci nepřinese. Sociální demokraté, přestože skončili s 21 procenty hlasů jako druzí, mají spolu s koaličními partnery (ČSSD, KSČM, KDU- ČSL a Unie pro sport a zdraví) v zastupitelstvu většinu. Podle lídra ODS Leoše Pavlaty tak pravicové strany nemohou vstoupit na radnici a nebudou mít možnost přímo rozhodovat o budoucnosti města. Levicová koalice, která bude stát v čele města už druhé volební období, necítí podle Hanče za situaci města politickou odpovědnost, protože po ODS převzala vytunelované město.

-sla-

-jh-

AliaWeb: Poraďte Rokytnici: Jak byste postupovali Vy?


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688