Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.08.2020 14:26:17

Nejčastější investiční chyby a jak se jim vyhnout


Pokud investujete na akciovém trhu, možná znáte to chvění, když ceny akcií (a hodnota vašeho portfolia) stoupají nahoru. A možná byste se měli právě na tuto emoci zaměřit.

Nemístný pocit euforie na rostoucím trhu označilo jako chybu investorů až 25 % finančních poradců, uvádí průzkum Natixis Investment Managers. "Investoři mají tendenci vyvádět z toho závěry," řekl Dave Goodsell, výkonný ředitel Centra pro investorský výzkum Natixis. "Myslí si, že pokud trh stoupá, bude stále stoupat, a pokud klesá, bude stále klesat."

To může vést k dalším chybám, které finanční poradci vypíchli v průzkumu Natixis. Průzkum oslovil 300 amerických finančních profesionálů (správců majetku, registrovaných investičních poradců, finančních plánovačů a makléřů) a uskutečnil se v březnu a dubnu jako součást rozsáhlejší globální studie poradců.

Ačkoli se americká ekonomika snaží kvůli dopadu pandemie pevně zakotvit, hlavní akciové indexy stále tančí daleko nad minimy z tohoto roku. Index S&P 500 se nachází přibližně o polovinu výše oproti dnu z 23. března. Není však možné předvídat, kdy přijde změna.

Ať už jste začínajícím investorem, nebo už sledujete své investice několik dekád, zde je několik chyb, na které si dávat pozor:

Prodeje v panice

Ať už jde přímo o prodeje v panice, emocionální rozhodnutí nebo zaměření se na příliš blízkou budoucnost, tato kategorie se umístila na prvním místě seznamu chyb, a to u 93 % poradců v průzkumu Natixis.

Základním problémem je, že toto chování může přinést špatné finanční výsledky. "Řekněme, že trh klesl o 10 % a vy si řeknete: „Musím z toho pryč" a uzavřete pozici s 10% ztrátou," uvádí Goodsell. Nezapomeňte, že ztráty, které se projeví ve vašem každodenním zůstatku, nejsou konečné, dokud nestisknete prodej. A může být těžké se vrátit na trh, pokud vaše rozhodnutí řídí strach. "Soustřeďte se na své dlouhodobé cíle a na jejich dosažení."

Nepřesný odhad tolerance rizika

Téměř polovina (45 %) dotazovaných poradců uvedla, že problémem je neschopnost odhadnout vlastní toleranci rizik. Především to může způsobit prodej v panice popsaný výše.

Tolerance rizika má několik částí: Jak dobře zvládáte nevyhnutelné vzestupy a pády na akciovém trhu a za jak dlouho plánujete peníze použít. Obecně řečeno, čím delší časový horizont máte (napč. šetříte na důchod několik desítek let), tím více si můžete dovolit agresivně investovat do akcií a přečkávat období volatility.

Emocionální stránka (zda dokážete v noci usnout, když hodnota vašeho portfolia klesá) už je jiný příběh. "Až budou trhy volatilní, způsobí to silný emoční konflikt," podotýká Goodsell. "Výzvou je dělat logická rozhodnutí."

Více než polovina investorů (56 %) uvádí, že jsou ochotni podstoupit větší riziko, aby měli větší zisk, podle jiné studie Natixis provedené v roce 2019. Více než 75 % z nich však uvedlo, že upřednostňují bezpečnost před investiční výkonností. Jinými slovy, mnoho investorů může podstupovat větší riziko, než by mělo. "Musíte znát svou vlastní toleranci rizika," apeluje Goodsell.

Načasování trhu

Polovina dotázaných poradců uvedla, že investoři chybují tím, že se pokoušejí načasovat trh. Tedy v ideálním případě prodávat vysoko a nakupovat nízko s tím, že předpovídají, co trh udělá, místo aby se drželi dlouhodobé investiční strategie (jinak známé jako „nakoupit a držet“).

"Míváme strach, že nám něco uteče a snažíme se zachytit při růstu co nejvíce, kolik jde," řekl Goodsell. "Ale pak trh klesá a my vidíme, že naše aktiva jsou v ohrožení a běžíme pryč. Tím stvrdíme naše ztráty.“

Nereálná očekávání výnosů

Mnoho poradců v průzkumu (43 %) také uvádí, že investoři často očekávají mnohem větší růst svých investic, než je realistické. V průzkumu Natixis v roce 2019 investoři uvedli, že v dlouhodobém horizontu očekávají průměrnou roční návratnost 10,9 % nad inflací.

Podle průzkumů je ale realističtějších 6,7 %. "Musíte mít realistická očekávání vašich investic," zdůrazňuje Goodsell.

Příliš velké riziko v honbě za výnosem

U investorů, kteří hledají stabilní příjem (například z dluhopisů), mohou nízké úrokové sazby způsobit, že budou investovat do výnosnějších investic. Čtvrtina dotázaných poradců uvedla, že přílišné soustředění se na výnos je chybou.

Obecně řečeno, čím vyšší je výnos, tím je investice rizikovější. "Stačí jen pochopit, že vyšší výnos znamená více rizika ve vašem portfoliu," zakončil Goodsell.

Zdroj: CNBC

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688