Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  03.08.2020 09:41:21

Ranní souhrn finančních trhů: Výsledková sezóna se zatím vyvíjí dobře; dnes makro z eurozóny

  • S&P 500 minulý týden přidával, Stoxx Europe 600 ztrácel
  • Fed nepřistupuje k zásadnější měnověpolitické akci
  • HDP za 2Q předvedl v mnoha ekonomikách bezprecedentní pokles
  • Vyostřování vztahů mezi USA a Čínou
  • Pokročí vyjednávání o fiskálním stimulu v USA
  • Výsledková sezóna se zatím vyvíjí velmi dobře
  • Makrodata: aktualizovaná PMI za červenec v USA i EMU, maloobchodní tržby v EMU, trh práce v USA


Americké futures i asijské indexy v zeleném teritoriu

USA - Čína
Donald Trump zakázal používání populární sociální sítě Tik Tok, která má čínské vlastníky. Toto rozhodnutí pramení z obav ohledně možného zneužití osobních dat více než 100m uživatelů. Americké aktivity Tik Tok by ráda odkoupila společnost Microsoft a nyní probíhají jednání. USA rovněž kritizovaly plánovaný odklad voleb do městské rady v Hong Kongu. Tyto kroky mohou opět vyhrotit vztahy mezi největšími ekonomickými velmocemi a zbrzdit dosažení finální obchodní dohody.

USA – fiskální balíček
V tomto týdnu opět pokročí jednání ohledně fiskálního balíčku v USA. Demokraté tlačí na Trumpovu administrativu, aby platby nezaměstnaným ve výši $600 týdně. Ty expirovaly ke konci minulého měsíce. Naproti tomu Republikání trvají na balíčku, který by nabídl firmám ochranu proti žalobám. Tu vnímá vládní strana jako nezbytnou prerekvizitu pro hromadný návrat Američanů do práce. Demokrati tomuto návrhu oponují, jelikož se obávjí, že pokud dojde ke schválení, nebudou firmy tolik respektovat různá zdravotní opatření. Spor obou stran tak může oddálit schválení balíčku.

Výsledková sezóna
Výsledky v USA zatím končí výrazně nad odhady. Reportovalo více než 60% a průměrné překvapení na úrovni zisků dosáhlo 22%. Zisky tak meziročně poklesly v průměru o 10%. Minulý týden předvedly spektakulární růst profitů technologické firmy: Apple, Facebook, Amazon. Poslední zmiňovaný reportoval o 40% vyšší výnosy a dodal tak profit ve výši $5,2 mld. vs odhad $2,3 mld. a to navzdory zvýšeným nákladům v souvislosti s covidem. Horší než očekávané výsledky naopak reportovaly ropné firmy.

Makrodata
V eurozóně nás dnes čekají výrobní PMI za červenec. Očekává se hodnota 51,1. Ve středu vyjde i statistika za segment služeb (est. 55,1). Ve stejný den rovněž vyjdou maloobchodní tržby za červen, očekává se nárůst o 6,3%. V USA dnes rovněž vyjde výrobní PMI (odhad 51,3). Ve středu budou data publikovány i za služby, očekává se úroveň 49,6. Ve pátek vyjde americká nezaměstnanost. Očekává se, že v červenci poklesla na 10,5% z červnových 11,1%.

Ohlédnutí
Index S&P 500 minulý týden posílil o 1,7%. Stoxx Europe 600 ztratil 2,9 %. Euro proti USD minulý týden zpevnilo o 1,3% na 1,179. Vůči EUR zůstala za poslední týden česká měna prakticky beze změny na EUR/CZK 26,27. Proti dolaru koruna posílila na CZK/USD 22,28 před týdnem byla na CZK/USD 22,58.

Fed
Americká centrální banka nepřistoupila k žádné výraznější měnověpolitické akci – tj. sazby ponechala beze změny, ani nezvýšila objemy nakupovaných dluhopisů. Fed přistoupil k obnovení swapových linek pro jiné centrální banky. Jde o obezřetnostní opatření s cílem nabídnout dolarovou likviditu, pokud by na trhu opět vypukla panika s ohledem na nárůst nových infekcí. Guvernér Powell zmínil, že udělá vše potřebné pro podporu ekonomiky. Apeloval rovněž na vládu, ať schválí další fiskální stimuly. Do dalšího vývoje ekonomiky promluví intenzita nových covidových infekcí. Mnozí investoři očekávají, že sazby zůstanou na nule déle, než se původně předpokládalo. Fed by mohl na zářijovém zasedání přijít s tvrdší forward guidance. Kvůli výhledu nižších sazeb výrazně klesají výnosy vládních dluhopisů. Reálný výnos desetiletých amerických vládních bondů se propadl pod úroveň -1%. Tato situace rovněž přispívá k oslabování amerického dolaru a posilování zlata.

HDP
Ekonomický výstup za druhý kvartál potvrdil chmurné prognózy. Americké HDP se ve 2Q smrsklo o 32,9% (anualizovaně), což představuje nejvýraznější propad v poválečné éře. HDP eurozóny dle odhadů pokleslo o 12,1% (neanualizovaně), což představuje nejstrmější pád v historii této statistiky. Výkon německé ekonomiky se zmenšil o 10,1%, což je nejvýznamnější propad od 70. let. Ze státu eurozóny předvedlo největší propad Španělsko, jehož ekonomika se ve 2Q zmenšila o 18.5%. S poklesem ve 2Q se do značné míry počítalo. Obavy investorů spíše vzbuzuje zvýšený výskyt nových infekcí, který může zpomalit zotavení ekonomik ve třetím čtvrtletí.


Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688