Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.07.2020 10:29:47

Akcie největšího čínského výrobce čipů vyletěly o 245 %

O zářivých 245 % vyletěly dnes akcie největšího čínského výrobce čipů SIMC během jejich prvního obchodního dne v Šanghaji. Jde o jeden z nejočekávanějších úpisů roku. U něho je třeba pamatovat ještě na jeden rozměr: čínskou ambici expandovat v domácím polovodičovém sektoru. Ambici, kterou urychlila obchodní válka mezi USA a Pekingem.

SMIC vydala 1,685 miliardy akcií za 27,46 CNY za kus. Získala tak 46,28 miliardy CNY, v přepočtu přes 6,6 miliardy dolarů. Po otevření se akcie obchodovaly na 95 CNY za kus, což je nárůst o 245 %.

To je více než dvojnásobek původního cíle a zhruba 200% prémie k akciím téže firmy obchodovaným v Hongkongu. Podle dat společnosti Dealogic jde zároveň o největší prodej akcií v pevninské Číně za poslední desítku let od duálního listingu Agricultural Bank of China.

SMIC je smluvním dodavatelem čipů, což znamená, že vyrábí čipy navržené jinými firmami. Přímo tak konkuruje tchajwanskému TSMC (který dnes oznámil silné výsledky za druhé čtvrtletí) a jihokorejskému Samsung Electronics.
Technologicky ale čínská firma za svou konkurencí zaostává, napsal server CNBC. Peníze z prodeje pravděpodobně použije na další investice do technologie, aby náskok konkurence zmírnila. Konkrétně by mělo jít o zařízení pro výrobu počítačových čipů, kterými by čínská firma konkurovala lídru odvětví, tchajwanské TSMC.

S akciemi čínské firmy se už obchoduje v Hongkongu, kde jsou letos vyšší o 200 % a kde v dnešní volatilní seanci klesaly uprostřed obecného vybírání zisků až o 28,5 %.

Dnešní úpis proběhl konkrétně na šanghajském trhu STAR, ve kterém by Peking rád vytvořil prostředí pro veřejně obchodované technologické firmy ve stylu americké burzy Nasdaq . O akciích debutujících na burze STAR se ví, že první den obchodování tu procházejí velkými cenovými výkyvy.

Stín na globální vize SMIC ale dopadá ze strany napjatých americko-čínských vztahů. Spojné státy v květnu oznámily restrikce proti čínské technologické firmě Huawei, což by mohlo ohrozit její dodavatele, jakým je i SMIC. Nadšení, s jakými investoři skočili po šanghajských akciích SMIC, ale vypovídá zatím spíše o tom, že důvěra v pokrok v technologické soběstačnosti Číny nemizí.

Zdroje: Reuters, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688