Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.07.2020 06:09:07

MONETA: podíl Chase Nominees poprvé pod 10 procenty, šejkové přikoupili


Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) patří na pražské burze k těm nejlikvidnějším. Obavy investorů plynoucí z ekonomického dopadu Covid-19 směřují především na finanční tituly, což přináší dále zvýšenou obchodní aktivitu. Například v červnu hlavní domácí titul ČEZ překonaly v likviditě na pražské burze nezvykle hned všechny tři bankovní tituly. Akcie MONETA vyměnily majitele za více než 3 miliardy korun, tedy tentokrát zhruba o desetinu méně, než konkurenční KB a ERSTE. V červnu zobchodovaných zhruba 54 milionů akcií MONETA se každopádně dále odrazilo ve změnách v akcionářské struktuře.

Podíl Chase Nominees na novém minimu

Podíl Chase Nominees, který se po IPO pohyboval na zhruba 20 %, klesl k 30. červnu na nové historické minimum 9,47 %. Meziměsíčně se snížil o více než půl procentního bodu. Od počátku roku lze tak vysledovat pokles již o více než tři procentní body. Podíl J.P.Morgan, která je matkou zmiňované Chase Nominees, však v červnu vzrostl a poprvé od února se dostal zpět nad hranici 5 %.

College Retirement již není mezi kvalifikovanými akcionáři

Počet účtů v CDCP na kterých se nachází více než procento akcií MONETA ke konci června meziměsíčně o jeden klesl na celkových 16. Z přehledu zmizel College Retirement Equities Fund, což již v průběhu června odtajnilo regulatorní hlášení. Americká firma dle něj snížila k 17. červnu podíl na 0,895 %. Dle dostupných dat ji lze vlastně označit za největšího prodejce v první polovině minulého měsíce. Ke konci května totiž ještě měla na účtu v CDCP na 1,75 % akcií MONETA, na konci 1. čtvrtletí pak dokonce přes 2 %. Svůj podíl tak v mezičase, a vzhledem ke kurzům akcií MONETA evidentně ztrátově, zredukovala o více než polovinu. 

Meziměsíčně lze další poměrně výrazný pokles z 2,84 % na 2,39 % vysledovat ještě na účtu State Street Bank and Trust Company.

Šejkové a Norové solidně přikoupili

Největší přírůstek lze meziměsíčně, kromě zmiňované J.P.Morgan, nalézt na účtu Kuwait Invest Authority. Tento světově nejstarší státní fond si v bance MONETA dlouhodobě jen s drobnými změnami držel podíl lehce nad 1 %. Například ke konci loňského roku na úrovni 1,18 %, ke konci května pak vlastnil 1,34 % akcií MONETA. Měsíc červen však přinesl skok na 2,06 %, tj. na daném účtu meziměsíčně přibylo zhruba 3,5 milionu akcií MONETA. Celkově tak vlastní již přes 10,5 mil. akcií MONETA.

Na historicky dosud nejvyšší podíl se rozrostl také účet Government of Norway. Jak jsme informovali v posledním článku o akcionářské struktuře, tento norský státní ropný fond výrazně rozšířil pozici zejména v květnu. Uplynulý měsíc nicméně znamenal další nákupy a podíl již 2,72 %. Tedy ke konci června vlastnictví zhruba 13,9 mil. akcií MONETA, které lze aktuálně ocenit na více něž tři čtvrtě miliardy korun.

Níže uvádíme přehled stavu více než procentních účtů s akciemi MONETA v CDCP k letošnímu 30. červnu, resp. pro srovnání zároveň stav před rokem.

Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Hospodářské výsledky v dohledu 

MONETA plánuje hospodářské výsledky za uplynulé 2. čtvrtletí zveřejnit vlastně mezi prvními, resp. dříve by dle obvyklostí s reportem mohly přijít CETV či O2, které však termín zatím nezveřejnily. MONETA tak plánuje učinit v pátek 31. července, tedy ve stejný den, jako konkurenční ERSTE.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688