Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  29.06.2020 16:14:20

Od pozítří Německo plošně sníží DPH z 19 na 16 a ze 7 na 5%. Lze čekat zlevnění a větší nápor Čechů kupujících za hranicemi potraviny či drogistické zboží nebo pořizujících zboží v německých e-shopech


Německo od pozítří (od 1. července) na půl roku sníží daň z přidané hodnoty (DPH), aby podpořilo ekonomiku zasaženou koronavirovou krizí. Vyšší sazba klesne z 19 na 16 procent, snížená ze sedmi na pět procent. Rozhodl o tom Spolkový sněm, který dnes schválil část souboru opatření na podporu ekonomiky. Dnes odpoledne by ho měla podpořit i Spolková rada.

Po otevření hranicNěmeckem, jež proběhlo v polovině června, se postupně se aktivizují čeští pendleři, tedy přeshraniční pracovníci, ale také všichni ti čeští zákazníci, kteří vyhledávají německé příhraniční obchody a hypermarkety. Nakupují v nich zejména potraviny a drogistické zboží. Nejen kvůli ceně, ale i kvůli leckdy vyšší kvalitě a „poctivosti“.

Snížená DPH bude platit do konce letošního roku. V důsledku toho tak zboží v německých obchodech zlevní. To je ostatně hlavní cíl německé vlády. Chce přimět Němce k utrácení a opět roztočit kola ekonomiky, která se zadrhla kvůli koronaviru.

Snížení DPH vyjde německou státní kasu na zhruba dvacet miliard eur. Těžit z něj pochopitelně budou i čeští zákazníci. Zlevnění zboží v německých obchodech bude alespoň zčásti kompenzovat efekt oslabení koruny vůči euru, k němuž během koronakrize došlo. Lépe na tom budou právě třeba čeští pendleři, kteří vydělávají eura, a mohou tak za ně pak i rovnou v Německu nakupovat, bez ohledu na kurs. Eurový účet mají pochopitelně i mnozí další Češi, další si pak dávají eurovou hotovost stranou právě třeba pro případ nákupů v Německu.

Efekt oslabení koruny budou Čechům, kteří jezdí za nákupy přes německé hranice, kompenzovat levnější pohonné hmoty. Toto léto bude z hlediska cen benzínu a naftyČR nejlevnější za posledních skoro dvacet let.

Německu po snížení DPH zlevní nejen potraviny nebo drogistické zboží, ale také třeba oděvy, nábytek nebo elektronika. Výhodnější tak bude pro Čechy rovněž nakupování na německých e-shopech. Češi v nich nejčastěji nakupují zboží pro děti, třeba pleny, ale také elektroniku, elektrospotřebiče nebo oblečení. Například v případě elektroniky může být zlevnění z titulu nižší německé DPH opravdu citelné.

Problémem nakupování v německých e-shopech je tradičně poměrně vysoké mezinárodní poštovné. To však lze obejít zřízením virtuální adresy v Německu, z níž pak je zboží posláno až třeba se sedmdesátiprocentní slevou na poštovném do ČR. Na trhu existují společnosti, které zajistí zřízení virtuální adresy v Německu i přeposílání zboží původem z německého e-shopu do ČR.

Na zahraničních e-shopech ročně nakupuje zhruba 1,3 milionu Čechů. Z e-shopů v EU jsou nejvyhledávanější právě německé a pak také slovenské. V e-shopech mimo EU nakupují Češi hlavně v čínských, britských a amerických.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688