Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2002 12:10:10

ČSÚ - indikátor důvěry v ČR v říjnu vzrostl


PRAHA (ČIA) - Souhrnný indikátor důvěry v říjnu vzrostl, což bylo způsobeno jak vývojem podnikatelského, tak spotřebitelského indikátoru. Dnes o tom informoval Český statistický úřad. Téměř jedna třetina respondentů průmyslových podniků (celkem 987 respondentů) považovala v říjnu svou ekonomickou situaci za dobrou, 60 procent za uspokojivou a osm procent za špatnou. Ve srovnání se zářím se v říjnu zlepšilo hodnocení poptávky. Podíl respondentů očekávajících v příštích šesti měsících zlepšení ekonomické situace se snížil ze zářijových 22 procent na 20 procent, neměnnost očekává 78 procent respondentů a zhoršení dvě procenta respondentů. Celkový indikátor důvěry se zvýšil vlivem vyšší důvěry v očekávaný vývoj poptávky.

Ve stavebních podnicích (476 respondentů) se podnikatelská aktivita v říjnu zlepšila u 21 procent respondentů, stabilizovaná byla u 74 procent respondentů, u pěti procent se zhoršila. Podíl respondentů očekávajících zlepšení ekonomické situace v příštích šesti měsících oproti září klesl a činil 18 procent, podíl respondentů předpokládajících zhoršení byl 23 procent a podíl respondentů očekávajících neměnnost 59 procent. Celkový indikátor důvěry díky vyšší důvěře v očekávaný vývoj poptávky mírně vzrostl.

Respondenti z obchodu, pohostinství a ubytování (378 respondentů) považovali v říjnu ekonomickou situaci svého podniku z 46 procent za odpovídající sezóně, dalších 49 procent ji hodnotilo jako dobrou. V příštích šesti měsících 70 procent respondentů signalizuje neměnnost ekonomické situace, dalších 26 procent očekává její zlepšení a zbývající čtyři procenta očekávají zhoršení. Celkový indikátor důvěry se snížil.

Respondenti průzkumu názorů mezi spotřebiteli (jeden tisíc osob) o vývoji ekonomiky a o jejich finanční situaci v říjnu očekávají, že se celková ekonomická situace v příštích dvanácti měsících zlepší, ale jejich finanční situace se zhorší. Zlepšení své finanční situace očekává 16 procent spotřebitelů, 41 procent její neměnnost, 27 procent spotřebitelů očekává zhoršení a 16 procent neumí situaci posoudit. Oproti minulému měsíci se zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu v příštích dvanácti měsících spořit, se zvýšil. Celkový indikátor spotřebitelské důvěry mírně vzrostl.

-vp-,-jh-


! Závěrečná zpráva parlamentní vyšetřovací komise k prodeji IPB !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688