Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.06.2020 09:14:04

Rozbřesk: Proč je Česko ve střední Evropě nejzranitelnější?

OECD nevěští Česku vůbec nic pěkného. Podle posledního červnového výhledu této organizace bude Česko patřit do pětice nejpostiženějších ekonomik na světě - dopad do HDP v roce 2020 bude podle OECD viditelně vyšší než u dalších zemí v regionu, zejména Polska a Maďarska. Proč by tomu tak mělo být?

HDP za první kvartál jako by dávalo OECD za pravdu. Zatímco v Česku pokleslo mezikvartálně o 3,3 %, v Polsku a v Maďarsku o poznání méně (shodně o 0,4 %). To však ještě nic neznamená. Je třeba vzít v potaz, že Česko zaváděla přísná opatření jako uzavírky obchodů, restaurací a hranic daleko rychleji a většina z nich platila již v březnu - v průběhu prvního kvartálu. Index “přísnosti opatření” (podle univerzity v Oxfordu) byl na konci března v Česku v rámci regionu nejvýše. A to se nejvíce podepsalo zejména na investicích, které v Česku propadly skoro o 10 %, zatímco v Polsku a v Maďarsku o necelé procento. To se však ve druhém kvartále pravděpodobně změní, neboť rychle přijímaná karanténní opatření v průběhu března dovolila Česku během druhého kvartálu od tvrdých opatření rychleji ustoupit. I proto je pravděpodobné, že se středoevropský peloton do poloviny roku trochu srovná.

Proč by tedy na tom celkově Česko mělo být hůře? Při porovnání s Polskem je to zejména o tom, jak se vypořádá s druhou fází krize. Zatímco karanténní opatření v první fázi nejvíce ohrožují odvětví služeb, po jejich uvolnění se musí ekonomiky vypořádat se slabou poptávkou - a to si zase vybere největší daň v průmyslu a ve stavebnictví. Více otevřené a průmyslové ekonomiky jako Česko mohou mít proto ve fázi oživení větší potíže než uzavřenější (méně průmyslové). V Česku a na Slovensku má navíc větší váhu v HDP automobilový průmysl, který nehledě na korona-krizi prochází složitou strukturální změnou. I proto varování OECD vyslaná směrem k Česku dávají smysl…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se stabilizovala a obchoduje se těsně pod 26,70 EUR/CZK. Výprodejní tlaky ustaly se stabilizací akciových trhů a zprávami o tom, že Donald Trump připravuje nový masivní rozpočtový impuls pro americkou ekonomiku.

Zahraniční forex

Strach z další vlny pandemie v USA a Číně rychle vyprchal a to se odrazilo i na devizových trzích. Přispěly k tomu i zprávy z USA, neboť jednak index podnikatelské nálady v New Yorku byl o dost lepší, než se čekalo, a jednak Fed blíže specifikoval programy pro podnikový sektor (v podobě nákupů dluhopisů). Kromě toho Trumpova administrativa oznámila, že zvažuje rozpočtovou injekci ve výši jednoho bilionu dolarů směřovanou do infrastruktury. To vše podpořilo rizikovější aktiva (včetně například středoevropských měn), ale naopak ublížilo dolaru.

Hlavní událostí dne by mělo být dnes vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Senátu. Powell zřejmě zopakuje svoje relativně pesimistické vize ohledně budoucího vývoje ekonomiky z minulého týdne s tím, že je dost možné, že vyzve kongresmany, aby ještě více zapojili do hry expanzivní rozpočtovou politiku.

Kromě Powellova vystoupení pak mohou přitáhnout pozornost i květnová data z USA v podobě maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. Čísla by již neměla být zdaleka tak špatná, jako v dubnu a dají šanci zpřesnit propad odhadu amerického HDP ve 2. čtvrtletí.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688