Z domova  |  08.06.2020 10:42:00

Východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami. Lokální povodně v Olomouckém kraji.

Desítky zaplavených domů, poškozená auta i silnice – takové jsou následky silných bouřek zejména na východě země. Nejhorší situace byla v noci na Šumpersku a Uničovsku. Hasiči tam zaznamenali stovky výjezdů. Kvůli rozvodněným tokům museli evakuovat desítky obyvatel

Lokální povodně v Olomouckém kraji

Řeka Oskava v Uničově na Olomoucku dnes nad ránem vystoupala na třetí povodňový stupeň, Oslava v Dlouhé Loučce klesla na druhý. První stupeň povodňové aktivity platil kolem 05:00 na Desné v Koutech nad Desnou i na několika dalších místech Olomouckého, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Po silných bouřkách a vydatných deštích museli hasiči v noci evakuovat desítky lidí ze zaplavených domů, hlavně na Uničovsku a Šumpersku. Počítají s tím, že záchranné, evakuační a likvidační práce budou pokračovat i dnes.

Nejvážnější situace byla v noci v obcích Šumvald, Oskava, Břevenec či Dolní Sukolom, kde voda zaplavila domy, poškodila vozidla i infrastrukturu. Meteorologové v neděli večer vydali pro tento region výstrahu před povodněmi s extrémním stupněm nebezpečí. Za tři hodiny tam napršelo i 70 milimetrů srážek.

Z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že časně ráno platil třetí povodňový stupeň jen na Oskavě v Uničově. Hladina tam dosáhla na 313 centimetrů a dál stoupá. Třímetrovou hranici pro nejvyšší povodňový stupeň řeka překročila ve 03:20. Ještě v neděli odpoledne měla Oskava v Uničově kolem 125 centimetrů. Na druhém povodňovém stupni je nyní jen Oslava v Dlouhé Loučce a hladina tam klesá. 

 

 

Po lokálních povodních, které se prohnaly částí Olomouckého kraje v noci na dnešek, zemřela osmačtyřicetiletá žena. Bez detailů to potvrdila policie. Podle dostupných informací pochází oběť z místní části Šumvaldu z Břevence. Čtyřiasedmdesátiletá žena z Oskavy na Šumpersku se nadále pohřešuje, řekl dnes mluvčí policie Libor Hejtman. "Pohřešovaná žena se stále nenašla. Do pátrání byl nasazen vrtulník a využit bude také dron," uvedl policejní mluvčí. Okolnosti smrti dosud jediné oběti lokálních záplav nechce zatím policie upřesnit, policisté pouze uvedli, že pochází z Uničovska. Obyvatelé Břevence dnes potvrdili, že šlo o ženu z jejich obce. Problémy tam zapříčinily kmeny stromů z lesa, lidem narážely do domů a zatarasily i koryta.

👨‍🚒 HZS Olomouckého kraje: ZATOPENÉ OBCE 👨‍🚒

👉 V terénu máme nyní přes 20 jednotek. Nasazeni jsou hasiči i technika ze všech stanic HZS Olomouckého kraje. Spolupracujeme s místními samosprávami.

👉 Do Šumvaldu míří speciální technika ze ZÚ Hlučín,která bude vyprošťovat automobily z rozvodněného toku. Budeme také čistit koryto řeky od velkého nánosu naplavenin. Máme zde zřízený štáb velitele zásahu. Ve spolupráci s krajským úřadem zajišťujeme cisterny s pitnou vodou.

👉 Na místo povoláváme statika,který bude hodnotit stabilitu zaplavených objektů.

👉 Odčerpáváme vodu ze zatopených sklepů z desítek rodinných domů a jiných objektů.

👉 V Dlouhé Loučce budeme čerpat vodu ze zatopené úpravny vody.

 

Aktuální záběry ze Šumvaldu po bleskových podvodní...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688