mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.05.2020 19:22:00

Omezení cestování, pohybu a další vládní opatření v souvislosti s nákazou koronavirem COVID-19 - Ghana, Burkina Faso, Togo, Libérie, Guinea Bissau, Sierra Leone

Omezení cestování, pohybu a další vládní opatření v souvislosti s COVID-19 v zemích akreditace

07.04.2020 / 14:40 | Aktualizováno: 12.05.2020 / 19:22

Ve snaze o prevenci šíření COVID-19 přistoupily vlády západoafrických zemí k uzavření hranic, omezení volného pohybu a dalším sociálně-ekonomickým opatřením. Níže uvádíme jejich aktuální souhrn. Upozorňujeme, že opatření se každým dnem mění. Pro nejnovější informace kontaktuje prosím náš zastupitelský úřad.

Ghana

Cestovní omezení:

Od 22.3.2020 uzavřeny všechny hranice. Od 23.3. zákaz příletů, přistání možné pouze pro kargo, nouzové či technické lety. Uzavření hranic zatím platné do 31.5.2020. Výjimky jsou udělovány nouzovým repatriačním letům, k těm však dochází sporadicky. Pokud zvažujete návrat do ČR, kontaktujte urychleně Velvyslanectví ČR, ať Vás může zařadit na čekací listinu občanů požadujících repatriaci.

Vnitrostátní opatření:

Od 25.4. platí v Ghaně povinnost nosit roušku na veřejných místech, kde nelze spolehlivě dodržovat rozestupy. Povinně musí mít roušku všichni prodejci na trzích a řidiči dopravních prostředků a dále všechny osoby v obchodech, restauracích a jiných spol. zařízeních, v dopravních prostředích, na úřadech, v nemocnicích apod. V Greater Accra Region platí všeobecná povinnost nosit na veřejnosti roušky. Obchody a úřady by měly mít před vchodem nápis "No face mask, no entry" a neměly by povolit vstoupit žádného zákazníka bez roušky, stejné pravidlo platí i pro řidiče dopravních prostředků.

Zákaz shromažďování byl prodloužen až do 31.5., znamená zákaz konferencí, popíjení v barech, oslav, vstupu na pláže, politických, kulturních, náboženských a sportovních akcí a jakýchkoli jiných shromáždění nad 25 osob. Školy zůstávají zavřeny. Od 1.5.2020 obnoveny vnitro-státní lety. Restaurace jsou otevřeny.


Pobřeží slonoviny

Cestovní omezení:

Od 22.3. zavřeny všechny hranice (kromě humanitárních cest a přepravy zboží), zákaz příletů. Společnost Air France má díky Velvyslanectví Francie vyjednanou výjimku pro repatriační lety na komerční bázi, které jsou nabízeny všem občanům, kteří jsou oprávněni ke vstupu do Francie či k tranzitu přes Francii do své země. Lety jsou na webu Air France vyhlašovány 24-48h před odletem, zpravidla probíhají 1x týdně a zpravidla ve čtvrtek. Nejbližší let plánován na 14.5. 2020. Rezervace probíhá přímo přes dopravce. V naléhavých případech (např. vážné zdravotní komplikace) kontaktuje prosím Velvyslanectví ČR v Akkře, které může ve spolupráci s Velvyslanectvím Francie v Abidjanu ověřit dostupnost prioritních míst. Kromě komerčních repatriačních letů Air France může sporadicky docházet k repatriačním letům zemí EU otevřeným všem občanům EU. Pro aktuální informace kontaktujte Velvyslanectví ČR v Akkře.

Vnitrostátní opatření:

od 8.5. zkrácen noční zákaz vycházení na 23h-4h a omezen jen na Abidjan. V Abidjanu a okolí trvají restrikce, jsou zavřeny restaurace, bary, kluby, kina či ostatní kulturní zařízení a zakázány všechny sportovní a kulturní akce a jakákoliv shromáždění na 50 osob. Na veřejnosti platí povinnost nosit roušky. Ve zbytku země byly restrikce počínaje 8.5. uvolněny, otevřely se restaurace, bary a kina; otevírat by se měly i školy; dovoleny akce do 200 osob. Trvá uzavření Abidjanu, vyjmuty jsou základní zásobování, přepravy pracovníků klíčových pro chod státu a pro osoby, které obdrží povolení. O výjimku je možné zažádat zde. Z Abidjanu je však povoleno cestovat do následujících měst: Dabou, Azagule, Bingerville, Grand-Bassam, Bonoua a Assinie.

Dne 14.4. vláda vydala nařízení omezující počet cestujících v dopravních prostředcích (pro každý typ dopravního prostředku určen povolený počet míst, většinou 70-80 procent kapacity), přičemž porušení bude trestáno 10 dny vězení, pokutou 50 tis. CFCA (77 EUR) nebo obojím (detaily).


Burkina Faso

Cestovní omezení:

Od 22.3. uzavřeny všechny hranice. Sporadicky mohou být uskutečňovány repatriační lety zemí EU otevřené všem občanům EU. Pro aktuální informace kontaktujte Velvyslanectví ČR v Akkře.

Vnitrostátní opatření:

od 4.5. 2020 zrušena karanténa měst a obnoveno meziměstské cestování, ale při respektování regulace počtu osob ve vozidlech, nošení roušek a dezinfekce rukou ve stanicích. Nadále platí zákaz vycházení mezi 21h-4h. Od 27.4.2020 je nařízeno povinné nošení roušek na veřejnosti, od 11.5.2020 bude dodržování kontrolováno. Od 11.5. se otevřely vysoké školy, výuka bude nicméně probíhat pouze, pokud všichni studenti budou mít roušku. V případě středních a zákl. škol se o otevření dosud stále jedná. Od 15.5. se otevřou restaurace, bary a obchody. Kostely a mešity jsou již opět přístupné veřejnosti, platí ovšem regulace počtu lidí a hygienická opatření.


Togo

Cestovní omezení:

Od 20.3. uzavřeny všechny hranice (včetně zákazu příletů) kromě přepravy zboží. Repatriační lety EU jsou jen velmi sporadické. Pro aktuální informace se obraťte na Velvyslanectví ČR v Akkře.

Vnitrostátní opatření:

Od 2.4.2020 vyhlášen na 3 měsíce nouzový stav. Od 11.5. zkrácen zákaz vycházení na 21h-5h (Lomé a okolí), pracovní doba prodloužena na 8h-16h. Jsou stále uzavřena města Lomé, Tsévie, Kpalimé, Sokodé (průchod kontrolován), dále zákaz veřejných akcí nad 100 osob, bohoslužeb a kulturních či sportovních akcí. Od 20.3. zavřeny všechny školy.


Libérie

Cestovní omezení:

Uzavřené všechny hranice, zrušeny komerční lety. Velice sporadicky mohou být uskutečňovány repatriační lety zemí EU otevřené všem občanům EU. Pro aktuální informace a v případě dostupnosti pro zařazení na repatriační let kontaktujte Velvyslanectví ČR v Akkře.

Vnitrostátní opatření:

nouzový stav a zákaz vycházení a cestování mezi regiony prodlouženy až do 22.5. Vyjmuty ze zákazu jsou cesty spojené se zajištěním nejnutnějších potřeb (jídlo, zdravotnictví), a sice pouze v rámci vlastní komunity v délce trvání max. 1h. Od 15h do 6h platí absolutní zákaz vycházení, výjimku mají pouze zdravotníci, akreditovaní novináři, bezpečnostní složky a vybraní ústavní činitelé. Od 15.5. se otevřou mešity, 17.5. kostely, obé za respektování 25% kapacity a příslušných preventivních opatření. Na veřejnosti povinnost nosit roušky. Školy zavřené.


Sierra Leone

Cestovní omezení:

Uzavřené všechny hranice, zrušeny komerční lety. Sporadicky mohou být uskutečňovány repatriační lety zemí EU otevřené všem občanům EU. Pro zařazení na repatriační let a aktuální informace kontaktujte Velvyslanectví ČR v Akkře.

Vnitrostátní opatření:

Od 11.4. platí na neurčito zákaz cestování mezi jednotlivými distrikty kromě přepravy zboží a klíčových služeb. Pracovní doba zkrácena na 9h-16h, mezi 21h a 4h stanoven zákaz vycházení. Povolen pouze prodej jídla, vody, léků, PHM a jiných klíčových komodit. Obyvatelé jsou vyzýváni nosit na veřejnosti roušky a mít rozestupy. Školy jsou stále zavřené.


Guinea Bissau

Cestovní omezení:

Uzavřené všechny hranice, zrušeny komerční lety. Velmi sporadicky může docházet k evakuačním letům, 28.4. organizuje takový let Portugalsko. Pokud zvažujete návrat do ČR, kontaktujte neprodleně Velvyslanectví ČR v Akkře, popř. Velvyslanectví ČR v Lisabonu. Možnosti jsou ale silně omezené.

Vnitrostátní opatření:

Nouzový stav prodloužen do 26.5. Uvažuje se o uzavření Bissau, epicentru nákazy. Po celé zemi platí zákaz vycházení, kromě doby od 7h do 14h, která je určena pro prodej a nákup zboží. Výjimku z omezení pohybu mají vybraní zaměstnanci státní správy a bezp. složek, diplomatický sbor, zdravotníci a pracovníci v klíčových sektorech infrastruktury a bank. Vláda zakázala shromáždění nad 5 osob a vyzvala k dodržování rozestupů a nošení roušek (bude nyní povinné). 27.4. zakázala vláda přepravu cestujících na motorce. Osoby s potvrzenou nákazou musí být v karanténě ve vyhrazeném zdravotnickém zařízení nebo hotelu.


UPOZORNĚNÍ: Všichni cestující, kteří při repatriaci přestupují ve Francii, musí předložit jak dopravci (letecká společnost, příp. pozemní přepravci ve Francii), tak úředníkům na vnějších i vnitřních hranicích Francie prohlášení o účelu cesty spolu s podpůrnými dokumenty prokazujícími tento účel cesty (tj. tranzit do ČR). Prohlášení naleznete v příloze. Více informací zde.

přílohy

Prohlášení o účelu cesty přes Fran - 102 KB PDF (Acrobat dokument) 7.4.2020
https://www.mzv.cz/file/3935215/attestation_deplacement_international_fr.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688