mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.05.2020 14:38:00

Informace k cestování do a ze Srbska v souvislosti s koronavirem

Informace k cestování do a ze Srbska

25.04.2020 / 10:42 | Aktualizováno: 14.05.2020 / 14:38

V návaznosti na rozhodnutí vlády ČR ze dne 23.4. o ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR přinášíme informace týkající se cestování do a ze Srbska.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

MZV doporučuje i nadále cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech. Důvodem jsou rozsáhlá restriktivní opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a výrazné komplikace v dopravě.

Před případnou cestou do zahraničí doporučuje MZV českým občanům, aby si ověřili u Velvyslanectví Srbska v Praze, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Aktuální pravidla pro vycestování z ČR do zahraničí a otevřené hraniční přechody ČR naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

 

2. VSTUP NA ÚZEMÍ SRBSKA A TRANZIT:

Do Srbska mohou bez problémů přicestovat srbští občané a občané dalších zemí s povolením k přechodnému či trvalému pobytu v Srbsku. Pokud na hranici ukážou potvrzení, že v posledních 72 hodinách absolvovali PCR test s negativním výsledkem na koronavirus, nebude jim nařízena karanténa. Potvrzení nemusejí mít, pokud v zahraničí strávili méně než 72 hodin a přitom nemají žádné příznaky onemocnění Covid 19. Pokud potvrzení o negativním testu nemají a v zahraničí strávili delší dobu, bude jim nařízena 14 denní domácí karanténa.


Cizinci bez povolení k pobytu mohou do Srbska vstoupit po splnění dvou podmínek:
- negativní PCR test max. 72 hodin starý, vydaný referenční laboratoří v zemi, ze které přijíždějí nebo ze které vstupují do Srbska
- povolení k přicestování nebo tranzitu vydané komisí složenou z představitelů několika srbských ministerstev. Tato komise rozhodne o podmínkách a omezeních během tranzitu nebo pobytu cestujících osob. O povolení vládní komise lze požádat na srbském velvyslanectví nebo konzulátech Srbska v zemi, ze které cizinec hodlá přicestovat (v případě ČR jde o Velvyslanectví Srbské republiky v Praze).

Děti do 12 let (bez ohledu na občanství) nemusejí mít s sebou potvrzení o absolvování testu, pokud ho mají rodič, opatrovník nebo osoba ze stejné domácnosti, která dítě doprovází.

 

Podnikatelé mohou zaslat žádost o povolení vstupu a pobytu v Srbsku Hospodářské komoře Srbska na e-mail: inocovid19@pks.rs

Žádost je třeba napsat na hlavičkový papír firmy a uvést následující informace:
- jméno a příjmení osoby (osob), které chtějí přicestovat do Srbska
- číslo pasu a stát, který pas vydal
- zdůvodnění cesty
- hraniční přechod a přibližný čas, kdy by měl být překročen, číslo letu nebo SPZ vozidla
- ubytovací adresa v Srbsku
- adresa místa výkonu práce

Žádost je poté nutno naskenovat a zaslat emailem spolu s negativním výsledkem PCR testu na SARS-CoV-2 provedeným referenční laboratoří v zahraničí, který v okamžiku předpokládaného překročení hranice nebude starší než 72 hodin. Pokud žadatel není schopen test předložit, bude mu nařízena karanténa v délce 14 dní na adrese ubytování.

Hospodářská komora Srbska vystaví potvrzení a žádost poté přepošle vládní komisi, která vydává povolení ke vstupu do země. Odpověď lze očekávat 24 – 48 hodin od zaslání emailu.

 

Informace ke kamionové dopravě naleznete zde.

 

3. DOPRAVA:

Obnovení provozu meziměstské dopravy se v omezeném rozsahu plánuje od 4. května, obnovení městské hromadné dopravy V Novém Sadu a Kragujevaci taktéž od 4. května, v Bělehradě a v Niši od 8. května. Cestující budou mít povinnost nosit roušky a rukavice.

K obnovení provozu letiště v Bělehradě by mohlo dojít 18. května na základě vyhodnocení aktuální situace.

Českým občanům doporučujeme pro cestu ze Srbska do ČR využít trasu přes Maďarsko a Rakousko, případně přes Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Před cestou je nutno zkontrolovat aktuální situaci na webových stránkách velvyslanectví ČR v uvedených zemích.

Před návratem do ČR do 10. 5. včetně musí všichni občané ČR cestu povinně hlásit- více informací a formulář naleznete na stránce MZV ČR.

Od 11. 5. 2020 se povinnost občanů ČR oznamovat vstup na území ČR před cestou prostřednictvím webového formuláře MZV ruší, každá osoba má povinnost svůj vstup oznámit bezprostředně po vstupu na území ČR telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu.

 

4. OPATŘENÍ:

O karanténních opatřeních se dočtete v bodě 2. Osoby, u kterých se prokázalo onemocnění, jsou umístěny do nemocnic či provizorních zařízení.

Další informace k situaci v Srbsku naleznete zde.


5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Informace srbského ministerstva zdravotnictví (v angličtině).

Informace srbského ministerstva vnitra (v angličtině).


6. DALŠÍ INFORMACE

Usnesení vlády ČR ze dne 4. 5. 2020 č. 511 dává občanům České republiky i dalším osobám možnost vyhnout se při návratu do ČR 14 denní karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní test RT-PCR a lékařské potvrzení o absolvování testu PCR test na COVID-19 (DOCX, 21 KB). Doklad musí obsahovat údaje, ze kterých lze ověřit provedení testu, typ testu, stáří testu a údaje o laboratoři, která test provedla.

Cizincům – držitelům dlouhodobého víza za účelem převzetí povolení k pobytu bude dle článku I. bodu 1 písm. n) Usnesení vlády ČR č. 511 ze dne 4. května 2020 umožněn vstup na území ČR po předložení potvrzení o absolvování testu na COVID-19. Testem na COVID -19 se rozumí lékařské potvrzení o absolvování testu vydaného příslušnou laboratoří o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS CoV-2 s negativním výsledkem, potvrzení nesmí být starší než 4 dny před vstupem na území ČR. Test si zajišťuje cizinec na vlastní náklady a musí jím disponovat při vstupu na území ČR. V opačném případě bude cizinci vstup odepřen. Potvrzení musí obsahovat údaje, ze kterých lze ověřit provedení testu, typ testu, stáří testu a údaje o laboratoři, která test provedla. Pokud se Vám nepodaří zajistit si zmíněný test, upozorňujeme, že Vám nebude umožněn vstup na území ČR, ale vzhledem k tomu, že je vízum platné 6 měsíců, je pravděpodobné, že možnosti testování se časem zlepší a vízum tak budete moci využít později.

Srbsko prozatím nezveřejnilo seznam míst, kde je možno provést test na vlastní žádost. Doporučujeme Vám kontaktovat krajskou hygienickou stanici v místě Vašeho bydliště v Srbsku, která by Vás o možnosti provedení testu měla informovat.

Bezprostředně po vstupu na území České republiky mají všechny osoby, které se neprokázaly negativním testem, povinnost oznámit tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem, krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu. To neplatí v případech uvedených v bodě 2 a 3 Usnesení vlády ČR ze dne 4. 5. 2020 č. 511.

Informace o pravidlech pro vstup na území ČR a karanténní opatření s platností od 11.5.2020 po dobu trvání nouzového stavu naleznete zde, další informace si můžete přečíst na webu Ministerstva vnitra ČR.

Informace o odběrových místech, kde je možno požádat o provedení testu i bez doporučení od lékaře (za poplatek ve výši cca 2 900,- ) naleznete na webu Ministerstva zdravotnictví.

 



Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út 11:04  Kdo zásobuje ruský zbrojní průmysl? Research (Česká spořitelna)
Út   9:26  Wiosna powróciła na dobre. Za nami bardzo ciepły i słoneczny dzień Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Út   3:30  Strong to severe thunderstorms will be possible across the Central Plains and... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688