Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.05.2020 16:15:17

Unipetrol vykázal za 1Q20 tržby ve výši 24 mld. Kč


·         Tržby skupiny Unipetrol činily 24,0 mld.

·         Přetrvávající nepříznivý vliv makroekonomického prostředí

·         Zprovoznění přírodní linky nové polyetylenové jednotky PE3

·         Posilování maloobchodní pozice v České republice, úspěšná expanze na Slovensku

 

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2020, které byly nepříznivě ovlivněny přetrvávajícím zhoršeným stavem makroekonomického prostředí, situací okolo šíření nemoci COVID-19, náklady na snižování emisí a nízkými maržemi v rafinérské i petrochemické části. Tržby Unipetrolu činily 24,0 miliard a poklesly tak v meziročním srovnání  zhruba o 17 %. Provozní výsledek před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše -0,6 miliardy . Čistá ztráta dosáhla úrovně 2,2 miliard . Unipetrol zaúčtoval opravnou položku ve výši 3,16 miliard k zásobám rafinérských a petrochemických produtků z důvodu výrazného celosvětového poklesu cen ropy a produktů z ní vyráběných. Pokračující rozvoj zaznamenal Unipetrolmaloobchodním segmentu, a to v Česku i na Slovensku. V České republice Benzina nyní provozuje již 418 čerpacích stanic, na Slovensku patří do její sítě deset čerpacích stanic. Svůj tržní podíl z prodeje pohonných hmot v České republice navýšila na 24,9 %.

 

„První čtvrtletí letošního roku jsme začali velmi dobře, v jeho druhé půli se na národní i nadnárodní úrovni začala již naplno projevovat situace způsobená šířením koronaviru. Vytvořili jsme opravnou položku ve výši 3,16 miliard k zásobám ropy a produktů, což mělo velký účetní vliv na podobu čtvrtletních výsledků,“ řekl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny Unipetrol a dodal: „Jsem velmi rád, že mohu konstatovat, že jako součást kritické infrastruktury České republiky zodpovědně plníme svou roli a dodávky pohonných hmot a dalších produktů pro český trh jsou zajištěny. I v této nelehké situaci hledíme vpřed a pokračujeme v plánovaných investicích. Prvním a významným krokem bylo zprovoznění přírodní linky nové polyetylenové jednotky PE3. Bedlivě také sledujeme naše provozní náklady, ale snižování investic nebo počtu zaměstnanců neplánujeme. To vše jsou dobré zprávy jak pro naše zaměstnance a obchodní partnery, tak především pro celou českou ekonomiku.“

Objem zpracované ropy činil 1,64 milionů tun. Prodejní objemy rafinérských produktů dosáhly výše 1,36 milionů tun a petrochemických produktů úrovně 0,39 milionů tun. Investice dosáhly výše 1,84 miliard korun. Unipetrol je směřoval především do průběžné modernizace svých výrobních technologií, do stavby nové plynové kotelny etylenové jednotky v Litvínově a do finalizace stavby polyetylenové jednotky PE3 tamtéž. Investice proudily také do přípravy realizace zarážky litvínovského závodu.

V maloobchodním segmentu Unipetrol pokračoval v investicích do modernizace a rozvoje své sítě čerpacích stanic v Česku a na Slovensku. V Česku otevřel dvě nové čerpací stanice v Karviné a Přerově a pokračoval v implementaci konceptu rychlého občerstvení Stop Cafe, které je již dostupné na 307 stanicích ze současných 418 čerpacích stanic. To vedlo k meziročnímu nárůstu tržeb v oblasti občerstvení o 25 % v lednu a 26 % v únoru. Situace v březnu již byla ovlivněna šířením koronaviruČeské republice. Unipetrol během prvního čtvrtletí letošního roku opět posílil vedoucí pozici značky Benzina na trhu čerpacích stanic v České republice, když zvýšil její tržní podíl na 24,9 % (k 31. lednu 2020). Na Slovensku zavedl v prvním čtvrtletí letošního roku benefitní systém pro užívání Benzina Tank karet. Na konci prvního čtvrtletí patřilo do slovenské části sítě Benzina deset čerpacích stanic, z toho dvě samoobslužné.


Pavel Kaidl, tiskový mluvčí Unipetrol

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.10.2020Výsledky Unipetrolu za 3Q - tržby 22,6 mld. Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.10.2018Unipetrol ve 3Q18 vykázal 1,3 miliardy Kč čistého zisku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.01.2018Unipetrol vykázal za rok 2017 zisk téměř 9 miliard Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688