mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.04.2020 20:42:00

Změny v možnostech vycestování z ČR a možnosti cestování do Ruské federace v souvislosti s koronavirem

24.04.2020 / 17:24 | Aktualizováno: 24.04.2020 / 20:42

V návaznosti na rozhodnutí vlády ze dne 23. dubna 2020 o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR upozorňujeme české občany na následující změny v možnostech vycestování z ČR.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v následné dopravě v místě. Další podrobnosti o změnách na webu MZV ČR a MV ČR.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ RF A TRANZIT:

Od 18. března 2020 s platností do 1. května 2020 je dočasně omezen vstup na území RF osobám bez ruského občanství (na základě usnesení Vlády RF č. 635 z 16. 03. 2020 v následném znění usnesení Vlády RF č. 730 z 25. 03.). Omezení se netýká pracovníků diplomatických misí/ konzulátů akreditovaných v RF, pracovníků mezinárodních organizací a jejich zastoupení, dalších oficiálních zastoupení států a jejich rodinných příslušníků; pracovníků mezinárodní přepravy (řidičů nákladních vozidel, pilotů a posádek letadel, námořníků, strojvůdců a posádek vlaků, námořních a říčních plavidel); členů oficiálních mezinárodních delegací, diplomatických kurýrů; cizinců v případě úmrtí blízkého rodinného příslušníka (nutno doložit potvrzení o úmrtí a doložit příbuzenský vztah); rodinných příslušníkům občanů RF (manželé, rodiče, děti, pěstouni, opatrovníci) – nutno doložit dokument potvrzující příbuzenský vztah.

Tranzit

Mezinárodních tranzity na letištích na území RF zatím nejsou do odvolání možné.

3. DOPRAVA:

V současnosti nebyla dosud obnovena pravidelná letecká a jiná doprava do/z ČR, ad hoc jsou otevřeny jednosměrné charterové lety na trase Moskva-Praha společnosti Aeroflot (např. let Moskva-Praha dne 28. dubna 2020) či Moskva - Frankfurt. Běloruská společnost Belavia nabízí od 1. května 2020 pravidelné lety na trase Moskva - Minsk - Praha.

Hromadná doprava finguje v omezené míře, taktéž letecké/ vlakové a autobusové spojení mezi jednotlivými regiony.

V Moskvě a Moskevské oblasti je pro přesun soukromou a veřejnou dopravou nutné nechat si vystavit elektronické povolení, a to na stránkách mos.ru, odesláním SMS na číslo 7377 nebo telefonicky na čísle +7 495 777 77 77. Pro přesun pěšky zatím povolení není potřeba. Ve veřejné dopravě je nutné dodržovat vzdálenost 1,5 m. V případě nedodržení vzdálenosti nebo absence povolení může být vystavena pokuta do výše 5 000 rub. (cca 1 700 ).

V každé oblasti v Rusku se opatření a situace s povoleními a vycházením různí, doporučujeme proto průběžně sledovat vývoj.

4. OPATŘENÍ:

Vstupující na území RF musí strpět, na základě rozhodnutí hlavního sanitárního lékaře ze dne 13. dubna 2020, 14 denní karanténu.

Od 18. března bylo rovněž pozastaveno vydávání jak elektronických víz do některých regionů RF tak dalších víz nutných pro vstup na území RF.

V daný okamžik v Moskvě do odvolání platí režim samo-izolace a zákaz vycházení z domu. Vycházet se smí pouze kvůli urgentnímu zdravotnímu ošetření, cestě do práce a do nejbližšího obchodu, vynesení odpadků a venčení domácích zvířat do vzdálenosti 100 m od domu. Podobný režim se začíná zavádět ve více než 20 regionech Ruska, proto v případě cestování doporučujeme sledovat aktuální informace přímo v daných regionech.

V Tatarstánu, Chabarovsku a Amurské oblasti platí povinnost nošení roušek v obchodech a ve veřejné dopravě.

Ve Sverdlovské oblasti a několika dalších mají lékaři pravomoc rozhodnout o 14 denní povinné domácí karanténě pro všechny cestující z Moskvy, Moskevské oblasti, Petrohradu a Leningradské oblasti. Při tranzitu přes Moskvu do některé z oblastí proto doporučujeme sledovat aktuální informace přímo na webových stránkách administrace dané oblasti nebo města.

V daný okamžik jsou v Rusku uzavřena muzea, kina, divadla, zoologické zahrady, aquaparky, obchodní centra, parky, dětská a sportovní hřiště a hřbitovy. Nemocnice mají nařízeno odkládat zákroky neurgentní povahy.

 

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Aktuální karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území RF, doporučujeme vždy ověřit na stránkách Rospotrebnadzoru, resp. dle místních podmínek příslušné (cílové) oblasti. Podmínky se mohou lišit v závislosti na regionu.

Další užitečné informace lze nalézt na stránkách Stop Koronovirus (oficiální stránky Vlády RF s informacemi o COVID - 19).

Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688