Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.04.2020 10:52:28

Komentář: PMI ve Francii a Německu se posouvají do neprobádaných končin

Předběžné indexy nákupních manažerů za Německo a Francii ukazují, jak tvrdě korona-krize zasáhla business v západní Evropě. Minulé už tak slabé výsledky zcela zanikají před těmi dnešními. A netýká se to jen služeb jako minule, ale i průmyslu.

V Německu se PMI indikující celkovou produkci průmyslu a služeb se propadl z úrovně 35 na 17,1. Firmy v dubnu omezovaly či zastavovaly provoz s tím, jak vyexpandovaly různá omezení, ale i s poklesem domácí a zahraniční poptávky (objednávek).

Hůře se se současnou situací přitom vyrovnávají služby, kterých se přímo dotýkají omezení hospodářského života ve spolkových zemích. Nicméně ani průmysl nevyšel bez hlubokých šrámů a PMI v tomto odvětví poklesl na jedenáctileté minimum.

Útlum v hlavních odvětvích německého hospodářství se neobešel bez snižování zaměstnanosti. Ať už cestou neobnovování či zkracování úvazků, tak propouštění. V každém případě aktuální výsledky PMI jasně naznačují, že recese německé ekonomiky je daleko tvrdší než ta po pádu Lehman Brothers.

Firmy navíc zůstávají dál skeptické, pokud jde o výhled pro zbytek roku. Je to vlastně v kontrastu s celkem optimistickým vyzněním ZEWu, který vychází nikoliv z pohledu zdola od firem, ale od investorů a analytiků.

A pokud bychom se podívali na předběžné výsledky PMI za celou eurozónu, tak snad stačí uvést, že celkový PMI mapující produkci je na historickém minimu, stejně jako PMI ve službách. Stejně jako v Německu je na tom o něco lépe průmysl (rovněž jedenáctileté minimum), nicméně i tak je jeho aktuální výstup velmi slabý v důsledku nabídkového a poptávkového šoku a očekávání velmi negativní.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688