TNBiz (TN.cz)
Obchod a služby  |  19.04.2020 21:43:11

Hospody se snaží zachránit jejich štamgasti, nemají na ani výplaty

Restaurace jsou už zavřené více než měsíc a jejich úplné otevření se plánuje nejdřív v červnu. Majitelé nemají na pokrytí nákladů. Někteří propustili zaměstnance a nevědí, zda budou ještě někdy schopní otevřít. Na záchraně hospod se čím dál častěji podílejí i štamgasti a to nakupováním poukazů nebo piva z minipivovarů.

V Česku je zhruba 50 tisíc restaurací a hospod, 90 procent z nich je kvůli současnému nouzovému stavu zavřených a žádný z jejich majitelů neví, co bude dál. “Hospody a restaurace budou zavřené téměř tři měsíce, pro ně je to v podstatě likvidační,“ řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČPSP) Martina Ferencová.

V nejistotě žije teď například Richard Stára z pražských Počernic. Jeho restaurace i hotel jsou zavřené, zaměstnance musel propustit a neví, jestli bude ještě schopen někdy otevřít. “Všichni šli na pracovní úřad hned na začátku, nečekal jsem na nic, protože bych to neutáhl. Já jsem do toho už vložil stovky tisíc jenom za první půlku března,“ popsal majitel restaurace Richard Stára.

Některé podniky se snaží se situací vyrovnat alespoň prodejem hotových jídel a piva přes výdejní okénka. Omezené příjmy ale většinou nestačí ani na pokrytí základních nákladů, třeba na výplaty zaměstnanců. “Zaměstnanci jsou doma, třeba kavárna Louvre má ve stavu 65 zaměstnanců a já mám práci tak pro deset,“ vyložil majitel Café Louvre Sylvio Spohr

Se záchranou hospod a malých i velkých pivovarů mají pomoct hned dva projekty Zachraň hospodu a Zachraň pivo. Do těchto iniciativ se zapojilo už zhruba 2500 restaurací, hospod i minipivovarů.

“Funguje to tak, že si lidé mohou najít tu svoji hospodu, která je nyní zavřená, protože prakticky všechny mají problémy, takže určitě čekají, že jim lidi pomůžou. Do této iniciativy se zapojilo 2200 hospodských, podpořilo je 4700 dárců a vybralo se 7,5 milionu korun,“ přiblížila Ferencová.

“Jenom přes tu naši aplikaci jsme uskutečnili přes devět tisíc objednávek a myslím si, že spoustě pivovarů to tu situaci otočilo úplně naruby. Zas mají úplně jiný impuls, protože lidé se sjíždějí z dalekého okolí. Dokonce i lidi, kteří pivo z minipivovarů předtím nepili,“ doplnila Ferencová k iniciativě Zachraň pivo.

Televize Nova na podporu české ekonomiky připravila iniciativu Nastartujme Česko. Ta má pomoci spojit ty, kteří se snaží nastartovat všechna odvětví českého hospodářství.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688