mpo.cz (MPO)
Z domova  |  06.04.2020 22:12:15

Otevřou se venkovní sportoviště, sběrny surovin či hobbymarkety, uvolní se nezbytné cesty do zahraničí

 
Publikováno:
6.4.2020
Autor:
Odbor komunikace

Vláda schválila otevření některých obchodů a provozoven. Od zítřka se tak pro individuální sportování mohou otevřít venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství. A také sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny. Od čtvrtka 9. dubna 2020 se pak zrušení zákazu provozu rozšíří na hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství, obchody a opravny jízdních kol.

Od úterý mohou začít fungovat sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny, od čtvrtka 9. dubna si pak lidé budou moci jít nakoupit kromě již povolených prodejen a provozoven také do hobbymarketů, železářství, stavebnin a prodejen jízdních kol a cykloservisů. Všichni prodejci, nově i dříve povolení, však budou muset od čtvrtka dodržovat přísnější hygienická opatření – budou muset zajistit ve svých provozovnách dodržování minimálně dvoumetrových odstupů mezi zákazníky, u nejvíce exponovaného zboží umístit dezinfekční přípravky a obsluhovat v rukavicích.

Venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství budou moct lidé využít k individuálnímu sportování bez roušky při splnění stanovených podmínek. Mimo jiné bude třeba dodržovat minimální odstup dvou metrů od ostatních osob, sportovat společně maximálně ve dvou s výjimkou členů domácnosti a nepoužívat přitom vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory. V praxi to znamená možnost nově hrát třeba tenis, nohejbal či golf, jezdit na koni, bruslit nebo se věnovat vodním sportům, když na hřišti nebo v posádce budou dva lidé.

Od úterý 14. dubna se také mírně uvolní dosavadní zákaz vycestovat z České republiky. Kromě pendlerů a dalších osob, které mají výjimku ze zákazu už dnes, budou moci ze země vycestovat i lidé, kteří prokáží, že cesta do zahraničí je nezbytná, ať už z pracovních či soukromých důvodů. V zahraničí se mají maximálně zdržet osobních kontaktů a při návratu budou muset projít kontrolou zdravotního stavu a projít karanténou.

Vláda schválila další legislativní návrhy na pomoc s následky pandemie koronaviru, které chce předložit k projednání Parlamentu v režimu legislativní nouze. Návrhem zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 na odvětví cestovního ruchu chce pomoci cestovním kancelářím, kterým kvůli rušení zájezdů klienty z důvodu pandemie a z toho vyplývající povinnosti vracet zaplacené zálohy může reálně hrozit krach. Pro refundace zaplacených dovolených, u nichž klient odstoupil od smlouvy, protože nebylo možné zájezd realizovat, by mělo platit, roční přechodné období. Během této doby nabídne cestovní kancelář klientům voucher na zájezd v hodnotě zájezdu, který si klient zaplatil. Vrátit peníze bude cestovní kancelář muset až tehdy, pokud klient během dvanácti měsíců tento voucher nevyužije. Toto pravidlo se nemá vztahovat na seniory, osoby s hendikepem a další zvláště zranitelné skupiny klientů.

S okamžitou platností se také ruší dosavadní omezení činnosti pracovišť Czech POINT tak, aby si lidé mohli touto formou vyřizovat neodkladné úřední věci. Rovněž se mění mimořádné opatření, které se týká činnosti obecních samospráv. Zastupitelé mohou zasedat, pokud budou mít ochranné prostředky dýchacích cest a budou mezi sebou dodržovat dvoumetrové odstupy.

Kompletní výsledky jednání jsou k dispozici na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-6-dubna-2020-180882/.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688