Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.04.2020 07:20:12

Akcie možná nejsou až tak levné, investičních tipů se ale rojí desítky

Nižší valuace globálních akcií v čele s těmi americkými vedou část expertů k přesvědčení, že je právě nyní vhodná doba k nákupu těchto cenných papírů. Tito odborníci by přitom nejspíše většinou podepsali, že ocenění jako takové není zrovna spolehlivý indikátor pro takzvané časování trhu. Některé tituly ale možná za zvážení stojí, a to právě z důvodu mimořádně specifické ekonomické a tržní situace.

Ocenění akcií je vzhledem k ziskům nebo tržbám za uplynulý rok nyní nepochybně výrazně atraktivnější než v polovině února, kdy byly ceny akcií na vyspělých trzích na maximech. Investory by přitom měl zajímat výhled, přičemž ten ekonomický již mnoho let nebyl černější než ten současný. Ekonomové se předhánějí v tom, kdo pro hospodářství vykreslí pro další měsíce hlubší propad, přičemž mnohá data jim dávají za pravdu. Recese je jasná věc, některé odhady pracují dokonce s rychlým (a poměrně krátkodobým) propadem HDP až v řádu desítek procent.

V takovém prostředí přitom budou prudce padat také zisky firem, a to tak, že mnohé společnosti spadnou rovnýma nohama do ztrát. Ekonomika se v mnoha oblastech a regionech v podstatě zastavila, zisky a tržby řady velkých firem se proto sesunou níže. To přitom výrazně ovlivní poměrové ukazatele, na základě kterých investoři hodnotí, jak drahé, levné či "akorát" zrovna akcie jsou.

Shillerovo P/E, zdroj: multpl.com

Některé oceňovací modely samozřejmě pracují s odhady vývoje zisků a tržeb během následujících měsíců, jejich (ne)přesnost je ale přímo úměrná tomu, jak mlhavé jsou odhady vývoje celé ekonomiky. Minimálně tedy nelze vyloučit, že propady v hospodaření firem budou horší, než nyní trh považuje za "přiměřené" hospodářské situaci. A současná atraktivita akcií se může celkem nepříjemně zakalit.

Aby bylo přes víkend o čem přemýšlet, je namístě nějaký ten domácí úkol. Propady HDP, zaměstnanosti a dalších ukazatelů můžete jen odhadovat, ale to, jak jsou na ten který scénář připraveny jednotlivé firmy, jejich rozvahy, byznys modely a plány, se dá alespoň částečně dohledat a odvodit. Podívejme se proto třeba na firmy, jejichž akcie během března postupně doporučili analytici z Bespoke Investment Group, Raymond James a Morningstar.

Jde o tituly, které by mohly těžit z podmínek ovlivňovaných pandemií COVID-19 i z hospodářského oživení v období po ní. Najdeme mezi nimi sektor zdravotní péče, firmy umožňující nebo usnadňující práci z domova, pak společnosti zajišťující zábavu v době, kdy se nemůže za zábavou ven (videohry, TV), a samozřejmě odvětví spotřebního zboží, bez kterého se ani v karanténě nedá dost dobře vydržet.

Zdroj: Bespoke Investment Group

Mimo seznam Bespoke stojí podle analytiků z Raymond James a Morningstar za pozornost ještě firmy Citrix Systems, AT&T, Verizon, Comcast nebo Alibaba.

Není velkým překvapením, že mnohé z uvedených titulů se během března opakovaly i ve vyjádření domácích i zahraničních tržních profíků. Připomeňte si některé z nich a užijte si volné dny.

Další články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688