Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  01.04.2020 15:57:51

Analytici: Negativní sazby už máme, teď je řada na negativní ceny ropy? Skladovací kapacity nejsou nekonečné


Ropný trh dospěl kvůli souběhu nebývalého propadu globální poptávky kvůli koronavirové epidemii a současně probíhající cenové válce hlavních producentů do velice zajímavé situace, která by mohla zatlačit tržní ceny černého zlata až do jinak těžko představitelného stavu negativních cen. Podobně jako u negativních úrokových sazeb.

Bezprecedentní koronavirový šok (odhaduje se pokles o cca 20-25% respektive 20-25 miliónů barelů denní produkce) spolu s cenovou válkou tlačí cenu ropy na dlouhodobá (18letá) minima. Hlavní producenti ale dále chrlí mnohdy rekordní objemy produkce, což vytváří obrovský přetlak suroviny na trhu. Do toho působí navíc historicky nejvyšší "contango" tedy pozitivní rozdíl mezi dlouhodobými a krátkodobými cenami termínovaných obchodů přispívající ke snaze investorů hromadit ropu ve skladech s cílem realizace zisku při jejím budoucím prodeji. A právě celkové kapacity pro uložení ropy nakonec mohou vytvořit onen tlak na další pokles cen, který by mohl za určitých podmínek skončit až v "záporných cenách". Stane se tak ve chvíli, kdy dojde k úplnému naplnění skladů a úložišť až do jejich limitů a další vytěženou ropu už nebude kde skladovat. Podle účastníků trhu fáze zaplňování skladovacích kapacit probíhá velice rychle.

Dalším zdrojem tlaku je fakt, že velké množství rafinerií a dalších zpracovatelů již nyní tratí na každém zpracovaném barelu ropy, což nemůže pokračovat donekonečna. V určitou chvíli raději zastaví svou produkci a tím i svou poptávku po další surovině. V ten okamžik množství těžařů nebude mít kam svou ropu odeslat či uložit a to povede k výraznému tlaku na cenu suroviny na trhu. Ceny mohou klesnout až do minusů s ohledem na transportní náklady, které budou těžaři muset hradit dokud nezastaví svou produkci. Pokud budou chtít i přesto zachovat svou produkci budou muset platit za možnost uložení vytěžené suroviny, což může tlačit cenu na trhu do záporu.

Situace je podobná principu záporných úrokových sazeb, kdy je ukládající ochoten platit určitou prémii (ztrátu) za uložení jeho volných prostředků.

Podle analytiků Goldman Sachs světové zásobovací kapacity mohou pojmout až cca 1 miliardu barelů. Velká část však nebude reálně dosažitelná kvůli výpadku transportních možností.

Analytici banky odhadují, že hůře zasažena by měla být americká ropa vzhledem k celkově náročnější dopravní infrastruktuře US produkce. Předznamenáním takového vývoje byl nedávný propad cen kanadské WSC ropy, jež se krátce obchodovala až kolem 4 USD za barel.

Podle analytiků je možné, že skladovací kapacity budou kriticky vyčerpány zhruba do poloviny roku případně v úvodu 3Q tohoto roku.







K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688