Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  19.03.2020 14:27:06

Blíží se apokalypsa na finančních trzích ?

ECB překvapila celý svět po tom, co v noci ze středy na čtvrtek měla ‘‘emerging call,‘‘ během kterého schválila navýšení výkupu dluhopisů v objemu 750 miliard eur. Program má dosáhnout 1,1 bilionu eur, což je 6 % HDP eurozóny. Rozhodnutí ECB na neplánovaném zasedání ve středu v noci je poslední ze stupňujících se globálních reakcí na propuknutí epidemie, která se všeobecně projevuje v recesi. Prezidentka Christine Lagarde posílila poselství, že tvůrci politik udělají všechno, co mohou s tím, že „náš závazek vůči euru není nijak omezený“.

Po oznámení programu vládní dluhopisy z Itálie do Řecka prudce vzrostly. Výnosy dvouročních dluhopisů klesly na 0,41 % a vykázaly největší propad výnosů během jednoho obchodního dne od roku 1996. K nákupů bude též poprvé patřit dluh z Řecka, který byl z důvodu nevyžádaných ratingů vyloučen z nákupů ECB. Teď je na nákupy oprávněných asi 12 miliard eur v řeckém státním dluhu. Prohlášením výnosy klesly o více než 200 bazických bodů na pětiletých řeckých dluhopisech. Tento pohyb má i své výhody, čímž se zmenšil rozdíl mezi dluhem nejsilnějších ekonomik eurozóny a větší zátěží.

 

Na grafu můžete vidět současné srovnání návratnosti akcií a dluhopisů v dolarech:

 

Pokud by úředníci eurozóny aktivovali záchranný fond regionu, byl by to rozhodující krok ke spuštění největší síly ECB – nákupu dluhopisů a přímých měnových transakcí. Tento program byl navrhnut během dluhové krize v roce 2012 s cílem nákupu dluhů konkrétních zemí. Tento scénář se v poslední době jeví jako reálný, neboť země plánují zvýšení výdajů na vyrovnání se s dopady koronaviru.

Jedním z možných scénářů v EU je, jak se vyjádřil francouzský ministr financí, který chce podpořit hlavní průmyslové společnosti, jejichž podíl již stát má. Nevyloučil ani postupné znárodnění těchto společností.

Druhým možným, taktéž razantním scénářem je americký scénář, který chce podpořit americké domácnosti připsáním všem dospělým obyvatelům 1000 dolarů na účet. Důvodem je také fakt, že přibližně 40 % Američanů má na účtu v likvidní formě pouze 400 dolarů.

Nakonec je nutné upozornit, že situace na světě je velmi vážná a panika na trzích to je potvrzuje. Kanada připravuje fiskální stimuly v objemu 3 % HDP, Fed snížil o víkendu úrokové sazby o 100 bazických bodů na 0 % a Brazílie včera jako již 26. země snížila úrokové sazby.

Na druhé straně pozitivní data dostáváme z Wu-chanu, místo vypuknutí viru, který hlásí snížení počtu případů koronaviru.

Jediným problémem jsou Spojené státy, v kterých zatím nevypukla nákaza, což vyvolává nejistotu ve světě.

 

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

20.03. 20:48  V jakém jazyce je článek psaný? (Otakar Hokynář)
20.03. 17:47  V jakém jazyce je článek psaný? (Halley)
20.03. 13:39  Nákaza v USA (Otakar Hokynář)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688