Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  12.03.2020 12:23:14

Jak se orientovat na trzích s vysokou volatilitou?

V dnešních aktualitách z akciových trhů si povíme, jak se připravit na změny v trendech akcií. Protože volatilita zůstane ještě nějakou dobu vysoká, budou akcie vykazovat častý návrat k průměru. Ukážeme si, jak účinné byly strategie návratu k průměru v roce 2008 a také jak si mohou investoři takové strategie připravit.


Jaké ponaučení si mohou vzít investoři a obchodníci z roku 2008, aby se lépe orientovali v současném obchodním prostředí? Určitě je dobré mít nějaký „záchranný balíček“. Index VIX se nachází poblíž 50, a tak je prostředí akciových trhů extrémně volatilní, což historicky neznamená jen vyšší volatilitu, ale i nižší návratnost.
 
Strategie: Návrat k průměru
Ale ještě důležitější je, že vysoká volatilita u akcií často přináší návrat k průměru, což znamená, že po dnech s velkým poklesem přicházejí dny s velkým růstem, čehož jsme byli svědky i v posledních dvou obchodních seancích. Na trzích s nízkou volatilitou je naopak hlavní silou setrvačnost. Cokoli mezi tím je samozřejmě chaotičtější. Volatilita je strukturální příčinou opakovaného návratu k průměru, což nabízí investorům příležitost víc taktizovat. Vlastně by se dalo říct, že s rostoucí volatilitou by se měli investoři orientovat spíše na krátkodobé než na dlouhodobé obchody. Díky taktice návratu k průměru mohou rozšířit své portfolio o významný zdroj výnosů. Ale jak takovou strategii návratu k průměru realizovat?

Existuje několik možností. Tou nejjednodušší je shortovat akcie, které si vedly nejlépe, a nakupovat ty, které si vedly nejhůře. Vzhledem k tomu, že vzestup či pokles se často týkají celých sektorů, je vhodné neshortovat a nenakupovat ve stejném sektoru. Dalším způsobem, jak využít návrat k průměru, je s pomocí technických indikátorů, jako jsou Bollingerova pásma a prodej a nákup podle RSI, kde mají tyto indikátory vysoké, respektive nízké hodnoty. Myšlenka, na níž jsou postaveny strategie návratu k průměru, aby se udržela nízká volatilita, je zároveň nakupovat i prodávat, což lze nejlépe realizovat na obchodních platformách Saxo prostřednictvím CFD.


Graf od FactorResearch ukazuje, že návrat k průměru byl v roce 2008 klíčovou strategií všech portfolií. Podle dostupných údajů lze soudit, že strategie návratu k průměru fungují nejlépe, když se index VIX nachází nad úrovní 22, která je považována za dlouhodobě rovnovážnou hladinu z hlediska volatility. Vzhledem k tomu, že cenová válka ohledně ropy mezi Ruskem a Saúdskou Arábií v kombinaci s virem COVID-19 pravděpodobně znamená, že bude volatilita ještě nějakou dobu zvýšená, začneme pravidelně publikovat seznamy, kde se mohou investoři inspirovat a které jim mohou pomoci při přípravě strategie návratu k průměru.


O autorovi:
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhů i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.
Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.
Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí.
Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688