Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.03.2020 10:58:01, aktualizováno 14.03.2020 09:06:37

Ponuré varování z ECB: Evropě bez urgentních kroků hrozí obří krize


Evropě hrozí hospodářský šok podobný finanční krizi z roku 2008, pokud lídři akutně nezasáhnou proti koronaviru, uvedla v úterý během telekonference prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. ECB podnikne kroky už tento týden, naznačila také v nebývale dramatickém apelu na státní úřady, aby jednaly a nenechaly spadnout Evropu do recese, napsala agentura Bloomberg
.

Bez koordinovaného úsilí zažije Evropa „scénář, kterým mnoha z nás připomene velkou finanční krizi roku 2008", sdělila Lagardeová podle nejmenovaného zdroje Bloombergu. Pokud však bude reakce na epidemii správná, bude šok pravděpodobně přechodný, dodala také.

Tvůrci měnové politiky v ECB se před nadcházejícím zasedáním (již tento týden) dívají na všechny nástroje, které mají k dispozici, především pak na ty, které poskytují „superlevné“ financování a zajištění toho, že nebudou vysychat likvidita ani úvěry, sdělil také zdroj.

Avšak Lagardeová dodala, že opatření mohou fungovat pouze tehdy, pokud se za ně postaví i vlády a poskytnou kroky, které zajistí, že banky budou pořád schopny poskytovat půjčky firmám v zasažených oblastech.

Takto dramatické vyjádření podle agentury Bloomberg naznačuje, že Lagardeová bude tlačit Radu guvernérů ECB k tomu, aby s měnověpolitickým stimulem neotálela.

Řada ekonomů očekává, že ECB ve čtvrtek sníží úrokové sazby a možná rozšíří svůj program kvantitativního uvolňování. Kromě toho by mohla přenastavit svoje operace na poskytování levných bankovních úvěrů.

Hospodářská recese hrozí třetí největší ekonomice eurozóny Itálii, kterou nový typ koronaviru zasáhl z evropských zemí zatím zřejmě nejvíce.

Podle Lagardeové je potřeba udělat více proti šíření viru. Pokud státy nebudou jednat směle, zvýší se nebezpečí „kolapsu části vašich ekonomik,“ řekla podle Bloombergu také Lagardeová lídrům.

Ke snížení úrokových sazeb na pozadí celosvětově se šířící epidemie koronaviru už sáhly jiné velké centrální banky v čele s americkým Fedem. Nejnověji přikročila k takovému krok dnes britská centrální banka.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Bitcoin nad zlato Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
So   0:54  28. června: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 18:45  ZAR získává díky zmírnění politické nejistoty X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688