Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.03.2020 11:03:50

Dalian Wanda chtěla porazit Disney. Porazí ji virus?

Dalian Wanda Group, čínský konglomerát, jehož zakladatel Wang Jianlin chtěl kdysi překonat Walt Disney v zábavním průmyslu, čeká letos dvojí problém: kupa zrajícího dluhu a smrtící virus, který zasáhl jeho aktivity. Společnost musí jenom letos refinancovat nebo splatit dluhopisy za 39,8 miliardy CN (5,7 miliardy USD). To je skoro 36 % jeho celkových nesplacených obligací – a nejvyšší procento celkových dluhopisů vydaných největšími 25 čínskými firmami, vypočítal Bloomberg.

Věřitelé se domáhají svého v době, kdy firma kvůli epidemii koronaviru, šířící se z Číny, uzavřela nákupní centra, zábavní parky a kina, aby dostála požadavkům na prevenci. Kromě toho snižuje nebo ruší platby za pronájem svých prostor.

Wanda není státním podnikem. Firma v letech 20122016 hromadila majetek po celém světě, od hollywoodských studií po evropské fotbalové kluby. Akviziční rej se postaral o velké dluhy, svůj holding firma ale v posledních letech redukovala, když se Peking pokusil odliv kapitálu ze země omezit.

Podle analytika Brocka Silverse z Adamas Asset Management si firma už před epidemií nestála moc dobře a v průběhu roku bude určitě potřebovat refinancovat. Jenom letos má být splaceno osm bondů vydaných jejími dceřinkami. Bloomberg dal dohromady jejich seznam.

Většinou to je dluh za Dalian Wanda Commercial Management Group Co.. Ta ke konci září dlužila celkem 333 miliard CNY, více než dvojnásobek svých likvidních aktiv.

V banku měla ve stejnou dobu 60 miliard CNY, což by jí v nejhorším případě stačilo na pokrytí krátkodobého dluhu. Podle některých názorů bude schopna vydat dluh nový, což dělá většina čínských realitních firem, aby refinancovaly staré dluhopisy. Třeba z listopadové a lednové emise uspořádané firmou Wanda Properties Overseas se podařilo pokrýt zahraniční dolarové bondy Wanda Properties Global se splatností v únoru v řádu 300 milionů USD. O lednovou emisi byl přitom velký zájem.

Peníze by mohly přijít i skrze primární veřejnou nabídku nebo z odprodeje aktiv. Divize Wanda Sports Group Co. na příklad v únoru sdělila, že vede předběžná jednání o prodeji triatlonového byznysu Ironman. Firma za něj před pěti lety dala 650 milionů USD.

Problémy Wandy jenom připomínají, do jak svízelné situace se zadlužené čínské firmy mohou dostávat. Minulý týden začala čínská komunistická vláda přitahovat otěže kdysi akvizic chtivého konglomerátu HNA Group, když nákaza zasáhla jeho schopnost dodržovat finanční závazky.

Agentura Reuters si dala tu práci a podívala se, kolik mělo loni koncem září v kasičce 4000 čínských firem listovaných na burze. Analýza jejich rozvah ukázala, že nejhůře na tom bylo letectví. Bez dodatečných příjmů měly firmy z tohoto odvětví na zajištění denních aktivit tou dobou peníze na 48 dní. O rok dříve to bylo 72 dní.

Zdroje: Reuters, Bloomberg


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688