TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.03.2020 21:33:00

Vojtěch: Člověka, který poruší domácí karanténu, může zadržet policie

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch byl hostem v pondělním vysílání Televizních novin. Vyjádřil se jak k biatlonovému závodu v Novém Městě na Moravě bez diváků, tak k nouzovému stavu, který plánoval zavést ministr vnitra Jan Hamáček. 

Vojtěch s vyhlášením stavu nouze nesouhlasí, je to podle něj předčasné. Nenavrhl ho nakonec ani vicepremiér Hamáček, který to ještě před pondělním jednání vlády avizoval. Podle ministra zdravotnictví se v Česku koronavirus masově nešíří, proto není nouzový stav na místě.

"Na druhou stranu samozřejmě budeme tu situaci vyhodnocovat, ona se mění každým dnem, a pokud bude potřeba k tomu přikročit, tak můžeme. Ale nemyslím si, že je to nyní na pořadu dne," sdělil Vojtěch v Televizních novinách.

Vyjádřil se také k rozhodnutí Bezpečnostní rady státu pořádat závod Světového poháru v biatlonu na Vysočině bez diváků. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza totiž uvedl, že bude náhradu za vstupné požadovat po státu. Škodu přitom odhadl na 40 až 50 milionů korun.

"Nepředpokládám, že by český stát nahrazoval škody. Je to zkrátka vyšší moc, je to situace, která si toto opatření vyžaduje. (...) Já myslím, že je to naše povinnost, abychom chránili naše občany. Mně to velmi mrzí vůči pořadatelům biatlonu a fanouškům," uvedl ministr.

V pondělí také Českem hýbal případ prezidentova poradce Martina Nejedlého, kterého mělo několik lidí vidět v restauraci na pražské Letné. Nedávno se přitom vrátil z Číny a měl by být 14 dní v domácí karanténě. Tu ale pravděpodobně neměl nařízenou od krajské hygienické stanice (KHS).

"Pokud člověk domácí karanténu má opravdu nařízenou a poruší ji, je to porušení zákona o ochraně veřejného zdraví. Hrozí tam finanční sankce a KHS si může případně vypomoci přivoláním policie a člověka, který porušuje domácí karanténu, může policie zadržet a navrátit zpět," prohlásil Vojtěch.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688