TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  01.03.2020 19:59:27

Porážka mafie a fašistů. Čeští politici změnu na slovenské scéně kvitují


Ve slovenských parlamentních volbách zvítězila nakonec touha našich sousedů po změně, do čela se dostal Igor Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Změnu si pochvaluje i řada českých politiků a těší se na spolupráci s novými tvářemi.

Mezi prvními pogratuloval svému slovenskému protějšku český premiér Andrej Babiš (ANO). "Se Slovenskem máme vynikající vztahy a já se moc těším na spolupráci bilaterálně, ve V4 i v EU," uvedl v gratulaci na svém twitteru. Vědom si síly marketingu pochválil i předvolební agitace hnutí OLaNO. "Skvělá kampaň, díky které si dokázal získat obrovskou důvěru lidí," doplnil Babiš

Gratulace na Slovensko zamířila i z úst prezidenta Miloše Zemana, na sociálních sítích ji sdílel jeho tiskový mluvčí. "Pan prezident gratuluje vítězi voleb na Slovensku a přeje brzké sestavení akceschopné vlády," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. Zeman věří, že se budou nadále rozvíjet nadstandardní vztahy mezi ČR a SR a také úzká spolupráce v rámci V4. Oceňuje, že navzdory předpokladům ve volbách neuspěli extremisté. 

Ministr zahraničních věcí České republiky Tomáš Petříček (ČSSD) na sociálních sítích chválil, že česko-slovenské vztahy jsou mimořádně vřelé. "Držím Slovákům, kteří jsou našimi zásadními spojenci v EU, V4 i středoevropském prostoru, palce," dodal k výsledku voleb.

 

Úspěch hnutí OLaNO si pochvalují i tuzemské opoziční strany. "Úspěch opozičních sil na Slovensku ukazuje, že změna je možná. Věřím, že nová vláda povede Slovensko správným směrem," připojil ke gratulaci své stanovisko šéf ODS Petr Fiala. 

"Slováci jasně ukázali, že již nehodlají tolerovat korupční praktiky dosud vládnoucího Smeru. Vítězovi voleb se podařilo mobilizovat voliče právě na tématu boje s korupcí," upozornil na palčivá témata předvolebních nálad předseda Pirátů Ivan Bartoš. Slovensku rovněž přeje "sestavení stabilní vlády, což nebude vzhledem k mixu stran, které uspěly, vůbec jednoduché. Vlády, která se ponese v duchu transparentnosti a práce ve prospěch občanů této země." 

 

 

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury "volby na Slovensku vyhrála strana, která prosazuje přímou demokracii - to je skvělá zpráva pro nás a bezesporu zklamání pro všechny elitáře zprava i zleva, a to jak na Slovensku, tak i v České republice." 

Že nezvítězil extremismus, kvitoval předseda ČSSD Jan Hamáček nebo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Žádné zlo neroste do nebe a Slováci ve volbách učinili rázný krok, aby se ho zbavili, k čemuž jim gratuluju. Přeji Igoru Matovičovi, ať se mu podaří sestavit úspěšná vláda, která nedovolí, aby neshody vynesly zpátky k moci mafiány a posilnily fašisty," sdílela na svém twitteru.

 



Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ocenil, že na Slovensku zvítězil zdravý rozum. "Korupce, klientelismus, populismus, privatizace státu a spravedlnosti dostala na prdel! Je skvělé vidět, že lidé se donekonečna nenechají opíjet rohlíkem. Toto je naděje pro Slovensko, ale i pro nás," uvedl na svém twitteru

Igoru Matovičovi pogratuloval také předseda KSČM Vojtěch Filip. "Oceňuji i výsledek Strany Směr-SD. Myslím, že nyní nastává nové období, tj. aby se z politiků nebo alespoň z některých stali státníci a unesli odpovědnost za řízení státu. Nejde o kritiku nedostatků, ale i řešení skutečných problémů. Odpovědnost je tedy nyní na prvním místě," uvedl v oficiálním tiskovém prohlášení strany

 

Předseda STAN Vít Rakušan napsal, že nárůst volební účasti můžeme Slovákům jen závidět. "Chtěl bych pogratulovat Slovákům za to, že se jim povedlo odstavit Roberta Fica a jeho Smer, který jen sliboval nesmyslné, šířil strach z migrantů, zatímco si on a jeho blízcí privatizovali stát," doplnil ve svém vyjádření na twitteru. "Přeji Slovensku, aby nedostalo populistickou vládu, která u nás doma zabíjí sny o lepší budoucnosti," doplnil v gratulaci. 

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) nového slovenského premiéra přirovnal k Donaldu Trumpovi. "Matovičova výhra je pro mě dalším příkladem širšího trendu 'trumpizace' politiky: vítězí výrazní, kontroverzní lídři, co se s ničím moc nemažou a útočí na 'první signální' voličů," uvedl na twitteru.

Opoziční hnutí OLaNO získalo ve volbách zhruba čtvrtinu hlasů. Na druhou příčku odsunulo stranu Směr-SD, která získala 18,29 procenta hlasů. Do sněmovny se dostalo celkem šest stran a hnutí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St   6:00  Česká republika dnes slaví 20 let v Evropské unii Euroskop (euroskop.cz)
St   2:57  Strong to severe thunderstorms are expected Wednesday from the Central Plains into.. US National Weather Service (weather.gov)
Út 23:44  Heavy rainfall predicted over the next few days may worsen existing (or result in... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688