Tiskové zprávy  |  27.02.2020 09:31:55

Index Exportu – chybí dobré zprávy

Ačkoliv výkon českého exportu na konci roku 2019 přinesl nečekané zklamání, celoroční hodnota vyvezeného zboží z Česka na zahraniční trhy dosáhla očekávaného historického rekordu ve výši 3,68 biliónů korun. Podle odhadu Indexu Exportu výkonnost českého exportu pro prvních pět měsíců tohoto roku zůstane slabá, v některých měsících může hodnota vývozu klesnout i pod loňskou úroveň. 

„Optimismus z počátku roku se rychle vytrácí v korelaci s tím, jak se koronavirus COVID-19 šíří do dalších zemí. Ke spolehlivějším odhadům dopadu na ekonomiku Číny a zbytku světa, včetně Česka, chybí zatím dost údajů. Zásadní bude, jak rychle se koronavirus dostane pod kontrolu a jak rozsáhlá území do té doby budou zasažena a izolována,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a dodává, že: „to, co už bezpečně víme, že COVID-19 je zákeřnější než SARS z roku 2003, který snížil růst samotné čínské ekonomiky o půl až jeden procentní bod. Do Číny napřímo směřuje jen 1 % českého vývozu v národním pojetí, zatímco z Číny pochází 11 % dovezeného zboží do Česka. Déle trvající výpadky ve výrobě v Číně by tak dopadly v převážné míře na české dovozce spotřebního zboží a zdejší výrobce dovážející z Číny suroviny, materiál, díly a součástky. Šíření COVID-19 po Evropě by ale mělo vážný dopad i na české exportéry, i když převážně dočasný,“ domnívá se Horská. 

„V přeshraničním pojetí je závislost na čínském teritoriu ještě výraznější, protože export činí téměř 57 mld. (1,2% našeho celkového exportu), ale z Číny dovážíme zboží a suroviny v hodnotě téměř 616 mld. (15,2 % našeho dovozu). U exportu do Číny, kromě solitérních výjimek, zatím neočekáváme zásadní problémy, ale v tuto chvíli se již objevují první případy opožděných dodávek a v blízké budoucnosti se nedají vyloučit ani případy, že zejména suroviny, ale i komponenty nějaký čas nebudou dodávány vůbec. To by mohlo přinést minimálně podstatné navýšení výrobních nákladů, ale v nejhorším případě i zastavení našich exportních dodávek, což by pak mohlo mít i poměrně značné dopady na průmysl i celkové ekonomické výsledky celé ČR. Z tohoto důvodu v tuto chvíli nelze úplně vážně brát predikci Indexu Exportu, protože koronavirus je pro statistiky úplnou novinkou a teprve čas ukáže, jak se v ekonomice projeví,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

 

Zdroj: Výpočet Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací Exportérů, data k 24. 2. 2020.
Pozn.: Údaje do prosince 2019 odpovídají zveřejněné statistice národního vývozu ČSÚ, od ledna 2020 prognóza IE.

O Indexu Exportu
Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu
na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky
a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.

Základní informace o Asociaci exportérů
Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společností na ekonomiku České republiky.
Základní informace o Raiffeisenbank a.s.
Raiffeisenbank poskytuje již 25 let široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele v České republice. Banka obsluhuje klienty v síti 130 poboček a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu, která dává práci třem tisícovkám zaměstnanců. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).


Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.  

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2022Index Exportu – Zlepšení v logistice otevírá exportu cestu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.05.2022Index Exportu – oslabující poptávka drží export při zemi Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.03.2022Index Exportu – válečný konflikt obrátí export na ruby Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688