Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  13.02.2020 17:03:18, aktualizováno 17:13:31

Tesla ředí emisi - chce vydat nové akcie až za 2,3 miliardy dolarů

Výrazný kurzový růst akcií Tesla (TSLA) nakonec vyprovokoval vedení společnosti k rozhodnutí získat další kapitál formou prodeje nových akcií. Dnes odpoledne Tesla v regulatorních zprávách oznámila, že základní nabídka pro investory má obsahovat akcie za zhruba 2 mld. USD. Manažeři emise získávají tradiční opci koupit následně ještě dalších 15 %, resp. tedy akcie za dalších zhruba 300 mil. USD. Sekundární nabídka akcií tím dnes odstartovala a měla by být dokončena do týdne. Předpokládá se totiž přijetí nových akcií k obchodování okolo 19. února.

Finanční prostředky společnosti poskytne také sám šéf Elon Musk. Zavázal se v rámci nabídky koupit akcie za zhruba 10 mil. USD. I tak lze uvést, že transakce vlastně o něco sníží jeho současný téměř pětinový podíl na společnosti. Koupi akcií v objemu zhruba za 1 mil. USD deklaroval ještě také člen představenstva Larry Ellison, který je znám především coby spoluzakladatel a dlouholetý šéf softwarového giganta Oracle.

Prospekt nabídky tak indikuje, že emise akcií Tesla se rozroste o 2,65 mil. akcií, resp. o téměř 3,048 mil. pokud dojde k využití zmiňované opce. Zkrátka nově by celá emise měla čítat až 184,11 mil. akcií Tesla. Pro zajímavost možno zmínit, že v posledních týdnech se v průměru denně zobchodovalo na Nasdaq zhruba 15,5 mil. akcií Tesla. Denně se tak v průměru zobchoduje téměř 9 % současné emise!

Čistý výnos ze sekundární nabídky akcií zamýšlí Tesla využít k dalšímu posílení rozvahy i pro obecné firemní účely. Než bude získané finanční prostředky fyzicky potřebovat využít, hodlá je investovat do vysoce likvidních peněžních ekvivalentů nebo vládních cenných papírů Spojených států.

Dodat lze, že hlavními manažery emise jsou Goldman Sachs a Morgan Stanley. Dále pak například BofA Securities, Barclays, Citigroup či Deutsche Bank.

V úvodu seance akcie Tesla reagovaly na zprávu negativně, když se obchodovaly níže za 735 USD. Po hodině však ztráty vymazaly a v 17 hod. našeho času se obchodují již nad hranicí 780 USD

akciím Tesla možno zmínit v tomto týdnu zveřejněné údaje týkající se short pozic. Trend jejich poklesu se nezastavil ani v posledním zveřejněném období. Ke konci ledna jejich objem oproti polovině měsíce klesl o 2,2 mil. Celkový objem short pozic se tak dostal na více než roční minimum 22,75 mil. akcií Tesla. Oproti loňským maximům z konce května, jich tak ubyla již téměř polovina.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688