Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.02.2020 09:16:15

Rozbřesk: Napětí na českém trhu práce zatím jen symbolicky polevuje

Napětí na českém trhu nepolevuje, i když nezaměstnanost v posledních měsících narůstá. Tedy alespoň podle údajů z úřadů práce, podle kterých se v lednu zvýšila na 3,1 %, zatímco ještě před dvěma měsíci byla o půl procentního bodu níže. S přelomem roku nicméně přichází pravidelné zvyšování počtu nezaměstnaných v důsledku vypršení úvazků na dobu určitou, sezónních prací nebo optimalizace zaměstnanosti ve firmách. Není to nic nového, překvapivého a vlastně ani veskrze dramatického. Stále totiž byla lednová nezaměstnanost nejnižší minimálně od roku 2005 (dřívější data jsou počítána odlišným způsobem, a tak jsou nesrovnatelná) a pokud ji očistíme o sezónnost, tak je stále pod hranicí tří procent. Když k tomu připočteme další nárůst volných pracovních míst, kterých je stále více než nezaměstnaných – v některých okresech dokonce desetinásobně – vypadá to, že na českém trhu práce zůstává vše při starém.

Přesto si určitých zatím ne příliš silných signálů nevšimnout nejde. Tím prvním bylo nepochybně propouštění v průmyslu, které signalizovala data z průmyslu už ve třetím čtvrtletí loňského roku. Když se k nim přidal meziroční pokles celkové zaměstnanosti v české ekonomice v posledním kvartále (něco takového jsme tu viděli naposledy v roce 2011), tak už snad o změně na trhu hovořit lze. A náznaků, že se situace mění, můžeme nalézt více, ať už jde o stagnující míru participace nebo zpomalování růstu mezd v podnikatelském sektoru.

S tím, jak ekonomika zpomaluje, napětí na trhu práce se začíná pomalu, ale opravdu velmi pomalu, zmírňovat. Jde však jen o drobný posun, který firmám hledajícím nové zaměstnance ještě automaticky a plošně nepřivede nové zaměstnance, nicméně jako signál měnící se ekonomické situace jej úplně přehlédnout nemůžeme. V každém případě nedostatek zaměstnanců už pro řadu firem není ani tím největším problémem. Jak už vyplynulo z lednového průzkumu mezi průmyslovými firmami, hlavní překážkou růstu zdaleka nejsou chybějící zaměstnanci jako spíše zakázky, které trápí více než 41 % tamních firem, zatímco nedostatek lidí jen necelých 23 %.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se po nečekaném zvýšení úrokových sazeb ČNB dál drží těsně nad hranicí 25 EUR/CZK a je tak o zhruba jedno procento silnější, než pro první kvartál letošního roku předpokládá ve své nejnovější prognóze centrální banka. Rozšířený úrokový diferenciál na krátkém konci (275 základních bodů) je velmi atraktivní, a tak v rozletu brání koruně jen výkyvy nálad zahraničních investorů reagujících na rostoucí rizika z šíření koronaviru v Asii. I ti si však nepochybně začnou klást otázku, jak moc vážně bude ČNB nadále brát svoji prognózu předpokládající pokles sazeb ve druhé polovině roku. Nejde totiž jen o samotný hlavní nebo citlivostní scénář, s nímž centrální banka pracuje, ale i samotnou akčnost ČNB. Zda totiž upustila od tzv. vyhlazování sazeb a přiklonila se k častějšímu ladění měnové politiky, což by znamenalo, že výhledově by měla chtít sazby zase snížit.

Zahraniční forex

Americký dolar zvolna sílí, což může být kombinace několika faktorů: přetrvávajícího růstového a úrokového diferenciálu mezi USA a EMU, nižší expozicí americké ekonomiky vůči čínské ekonomice a komplikující se situaci na německé politické scéně.

Dnes bude mít přitom šéf Fedu Powell šanci zhodnotit makro situaci, neboť ho čeká pravidelné vystoupení v Kongresu. S ohledem na dobrá data čekáme neutrální tón, který by dolaru neměl ublížit.

Ropa

Cena ropy Brent dnes ráno mírně roste a dostává se tak zpět nad 54 dolarů za barel. S narůstajícím počtem úmrtí v důsledku čínského koronaviru, stejně jako stále nejasným postojem Ruska vůči agresivnějším těžebním škrtům v rámci aliance OPEC+ je však růstový potenciál ropy nadále omezený. Nic moc by na tom dnes neměla změnit ani data k zásobám ve Spojených státech od API, předskokana zítřejších oficiálních čísel od EIA.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:27  Euro čeká na dnešní inflaci a HDP ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:25  Koruna čeká na HDP a centrální banky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:21  HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688