Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.02.2020 15:59:23

Teorie korporátních podvodů

Mezi lety 1997 – 2002 provedlo asi 10 % obchodovaných společností v USA změnu ve svých finančních výkazech (jejich „restatement“). Jak ve studii z roku 2003 tvrdil John C. Coffee z Columbia Law School, akcie těchto firem klesly v průměru o 10 % poté, co byly tyto změny ohlášeny. Celkem tak jejich kapitalizace klesla během tří dní po této události o 100 miliard dolarů. V podobných případech se hovoří o tom, že trh tuto hodnotu ztratil. Navrhuji ale zvážit trochu jiný pohled – tato hodnota tam nikdy nebyla, pouze vznikal její dojem na základě zavádějících informací, které firmy o sobě podávaly. Podívejme se na téma trochu zblízka, a to z americko–evropské perspektivy.

Ve své studii pan Coffee poukazuje na to, že v letech 2001 – 2002 se na trhu v USA objevila řada „finančních nesrovnalostí“ a také praskala internetová bublina. Trh prudce oslabil a v Evropě o něco více než v USA i přesto, že zde se finanční skandály podobného rozsahu a počtu jako v USA neobjevily. A ty, ke kterým došlo, „měly americké kořeny“ (Vivendi, Ahold, Adecco). V USA přitom podle vědce existuje větší tlak na transparentnost, a to jak ze strany veřejnosti, tak ze strany institucionální. Takže tu máme určitou záhadu.

Pan Cofee tvrdí, že její řešení může spočívat v tom, jak je nastavena takzvaná corporate governance, tedy celkové vedení a správa společností. Pro Spojené státy je totiž typický systém roztříštěného vlastnictví, který je podle ekonoma náchylný na manipulaci s účetnictvím. V Evropě je vlastnictví koncentrovanější, ale tento systém prý zase může tíhnout k tomu, že se někteří vlastníci přiživují na úkor ostatních. Takže zatímco první systém „vytvořil“ i firmy jako Enron a WorldCom, Evropa měla třeba svůj Parmalat.

Pan Cofee se domnívá, že popsaný rozdíl má svůj význam. Podle jeho „teorie korporátních podvodů“ platí, že „co funguje v jednom systému, nefunguje v druhém“. Týká se to zejména práce těch, kteří by měli střežit pravdivost účetních čísel – tedy auditorů. Pro evropský systém by například mohlo být lepší, pokud by minoritní akcionáři a podílníci vybírali své vlastní „strážce“ pořádku. Takže tu v principu nacházíme stále stejné kolečko: Podvod, jeho analýza, návrh nové regulace a případně změna regulace a systému. Problém vyřešen? Obávám se, že většinou ne, protože kolečko jede dál: Podvod obcházející změnu regulace, jeho analýza...

Jedna ruka okrádá druhou...

Podívejme se schválně na největší korporátní skandály posledních let (a možná v celé historii). Enron se „věnoval“ masivnímu „maskovacímu“ finančnímu inženýrství, složitým účetním operacím a podvodům. Mimo jiné přesouval své závazky mimo svou rozvahu a vylepšoval tím (zdání) své situace. VW na účetnictví „ani nešáhl“, podváděl s emisemi – programem, který manipuloval s jejich výší při měření. Lehman Brothers se (mimo jiné) pustil do velmi rizikových hypotéčních aktiv a svou rizikovost maskoval repo operacemi. Za problematický můžeme považovat i přístup BP k havárii a ekologické katastrofě na Deepwater Horizon.

Přidat můžeme třeba Facebook a jeho nakládání s daty (a profitování z nich). Server ig.com také poukazuje třeba na Valeant Pharmaceuticals, která kupovala menší farmaceutické firmy, ovšem ne s cílem podpořit výzkum a vývoj, či dosáhnout synergií a podobně, ale ve snaze zvyšovat ceny léků. Kobe Steel zase udávala mylné informace o kvalitě své výroby hliníku a oceli. Nacházíme tu tedy velkou pestrost a vynalézavost. Podle mojí teorie korporátních podvodů to neskončí, dokud nepochopíme alespoň to, že tu při vší „pestrosti“ nakonec vždy jen jedna ruka okrádá a poškozuje ruku druhou.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 19:00  🎙️ Nové Povídání o trzích je tu X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:55  Co očekávat od RBA? X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:31  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 2. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)

Přečtěte si také:

17.04.2017In vitro byznys a teorie pravděpodobnosti Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688